Начало / "Четящият човек" / Денят на четенето привлече близо 180 хиляди участници

Денят на четенето привлече близо 180 хиляди участници

Първото издание ще остане паметно

402986973_2940048342802646_2773569871883244662_n

177609 души – това е точната бройка, която публикуваха организаторите от фондация „Четене“. Книги се четяха през целия 17 ноември в училище и вкъщи, в кафенета и книжарници, от малки и големи…

В село Стефан Караджа например второкласниците от ОУ „Климент Охридски“ четоха приказки на своите по-малки съученици от първи клас. Децата от ЧНУ „Селестен Френе“ в Бургас пък избраха за своя трибуна Морската градина – и наред с четенето, раздаваха на минаващите мотивиращи послания, като им припомниха за любими книги от детството.

Вярваме, че ако всеки член на обществото инвестира в разпространението на информацията за важността от четенето, черните статистики и стряскащите резултати ще намалеят драстично”, написаха учителите от „Френе“.

В Деня на четенето се включиха и цели библиотеки – например русенската „Любен Каравелов“. Там в ролята на четящ човек влезе Никола Бошнаков, който пише за деца, като създава и манга комикси. Никола избра да почете на всички в библиотеката от една книга, която напомня, че идва и друг празник – „Магическият свят на Санта Клаус“.

Денят на четенето сложи началото и на още една мащабна инициатива – Национален пакт за четенето. „Некачественото четене и отказът от четене провалят живота не само на тези млади хора. Когато станат родители, те често предават на своите деца неумението си да четат и мислят критично, и да вземат информирани решения”, казва се в декларация на организациите, които стоят зад инициативата. А това са както фондация „Четене“ и фондация „Детски книги“, така и сдружение „Книги и четене“, Национален център за книгата при НДК и др. Идеята е да се разработи стратегия и българите да могат да развиват грамотността си чрез четене, а също и да имат достъп до книги.

Едно дете, една книга и един учител могат да променят света!

403611099_830827349052889_6147647112731302875_n

Много хора пък си честитяха празника, макар че на практика това беше първият опит един ден от годината да мине под знака на книгите. Което означава, че подобна инициатива е била и необходима, и полезна. „Благодаря! Впечатляващите резултати са задължаващи: за да дава четенето възможности, трябва да действаме заедно и незабавно“, каза един от организаторите, Вал Стоева. „Благодарим!“, отвръщаме и ние.

Денят на четенето обобщи Краси Проданов
Снимки: ЧНУ „Селестен Френе“ и Юнзюле Хасан

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …