Начало / Свят / Книга за малките радости стана най-добра в Словакия

Книга за малките радости стана най-добра в Словакия

Журито оцени сборник с разкази

e8f8e9d6763dd93f2182d4cdc9ead2ae

Анасофт литера“ е най-престижната награда за литература в централноевропейската страна – тя се връчва вече за 18-и път. Изборът сега падна върху любопитен сборник с разкази на Соня УриковаDôvod na radosť. „Авторката притежава способността да наблюдава внимателно – казва се в обосновката на журито, –  прозата ѝ се отличава с чувство за детайл и оригинална работа с метафорите.”

Общо 123 творби от словашки автори се включиха тази година в надпреварата. Награденият сборник Dôvod na radosť съдържа общо седем разказа, в които Соня Урикова описва безразличието, което обхваща в наши дни обществото. Книгата ни учи да възприемаме по-добре и женския свят, като авторката насища разказите си с ирония и деликатен хумор.

Централно място по страниците имат отношенията между родители и деца или пък прародители и внуци. „Интересува ме онова, което може да зарадва героите ми – казва в едно интервю Соня Урикова. – или по-скоро, онова, което може да ги разтърси. Във времена на често пресилен позитивизъм искам да покажа, че има смисъл и да си реалист.”

sona urikova -5_foto Jarma Uhlíková (Large).090c653757676eb20dca5dccdab21808

Соня Урикова завършва Академията за сценични изкуства в Братислава – специалност сценаристика и драматургия. Дебютира преди осем години също с разкази. Има издадена и книга за деца. Dôvod na radosť, която стана сега книга на годината в Словакия, е вторият сборник с разкази на авторката. Финансовото изражение на наградата е 10 хил. евро.

Информация и снимки: anasoft.com и anasoftlitera.sk

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …