Начало / България / Новите любимци на децата – Анатол Поразиев

Новите любимци на децата – Анатол Поразиев

Френският комиксов герой идва и у нас

Anatol1

Разцветът на рисуваните книги носи със себе си и цяла плеяда пъстри герои – умни и спонтанни едновременно хлапета, които са способни да разсмеят всекиго. На първо място обаче приключенията им са за най-малките, които сега създават контакт с книгите като цяло. Макар че четенето на комикси е за цял живот – и поколението, отрасло с нашата „Дъга“, веднага ще го потвърди!

Да надникнем обаче сега в историите за Анатол

Той носи всъщност твърде показателното име Поразиев. Прекрасно е, че чрез името на героя (и не само!) преводач и издатели са опитали да придадат български нюанс в комикса, защото така ще е още по-запомнящ се от първо четене. Пък и фамилия като Поразиев трудно се забравя…

Приключенията на Анатол са създадени от брат и сестра – Ан Дидие и Оливие Мюлер. В български думи (и възклицания) пък ги облича преводачът Стефан Стоянов. По страниците властва добро настроение и… суматоха. Където се появи Анатол, очаквайте истинска катастрофа. Такава, от каквато на възрастните им щръква косата, пък дечурлигата се чувстват неизмеримо доволни.

В случая няма риск децата да харесат Анатол и после напразно да очакват следваща книга с истории, както става често на книжния пазар. Издателите от „Хеликон“ са подходили максимално сериозно към проекта и у нас постепенно ще излязат първите 16 свитъка със смешни приключения на новия детски любимец. А после се надяваме да има още…

Анатол печели още със структурата, измислена от неговите създатели. Кратките епизоди съдържат една случка, в която има динамика, смях, пък и ефектен финал. Така апетитът на децата да четат още и още бързо нараства!

Anatol1

Много важни – като във всеки комикс, са и рисунките

Тук заслугата е на Клеман Дево. Той създава наистина запомнящ се образ – щръкналата коса и любопитната физиономия на Анатол веднага се запечатват в съзнанието. Достоверно изглеждащи, но в същото време пъстри и весели са и съучениците на малкия Поразиев – Олимпия Мазнева, Ахил Тамбукту, Одисей Сен-Жорж. Учителка пък е госпожа Гуломинова. Както се досещате, имената подсказват и характерите на отделните герои.

Комбинацията от текст и рисунки пък е родила съдържание, пълно с хумор и заедно с това, показателно за онова, което се върти в главите и на нашите малчугани. Всяка страница сякаш завършва с туш, а краят на историите ни кара дълго да се смеем. Отсега може да кажем, че Анатол Поразиев ще е беля на годината – само да го докопат и у нас децата!

А ето сцена и от самия комикс

Anatol7

Вижте още любими съвременни детски комикси

Текст: Красимир Проданов
Илюстрации от изд. „Хеликон“

Прочетете още

fiona-murray-A-QDFMzD1uE-unsplash

10 вечно актуални книги

Заглавия, които са задължителни за всяка домашна библиотека Книгите остаряват красиво – особено хубавите. Има …