Начало / Свят / Нобелът за литература поскъпна с милион шведски крони

Нобелът за литература поскъпна с милион шведски крони

Историята на приза е богата и разнообразна

30xp-nobelprize-list-new-video-2635-4836-1696236435

Името на новия носител на наградата ще разберем на 5 октомври – завесата пред евентуалните фаворити е плътно спусната, като в момента ориентир са единствено букмейкърите. Според тях само преди седмица фаворит беше китайката Дън Сяохуа, пишеща с псевдонима Цан Сюе; часове преди церемонията обаче най-добър е коефициентът на норвежкия писател Юн Фосе, който вече има редица спечелени награди, а го познаваме и у нас с неговата „Трилогия“. Традиционно сред фаворитите се споменават Маргарет Атууд, Харуки Мураками, Исмаил Кадере, Людмила Улицка. Но обикновено журито преобръща очакванията и винаги поднася изненада.

В очакване на тазгодишния лауреат нека си припомним някои факти за отличието

ravi-sharma-UdylN0WuSVo-unsplash

Наградата е създадена по завещанието на Алфред Нобел

Шведът, който е и изобретател на динамита, умира през 1896 година. Той оставя голяма част от своето богатство на фондация, която да връчва награди в областта на физиката, икономикатахимията, медицината, литературата и мира.

Първата Нобелова награда за литература е връчена през 1901

Неин носител става френският поет Рене Сюли Прюдом за „поетичното му творчество, което свидетелства за висок идеализъм, художествено съвършенство и рядко съчетание на качествата на сърцето и ума“.

Най-младият и най-възрастният

Най-младият носител на Нобеловата награда за литература става Ръдиард Киплинг, който е на 41 години – отличието му е присъдено през 1907-а. Най-възрастният лауреат пък е Дорис Лесинг, която е на 88 години, когато е наградена през 2007-а.

Наградата може да е и споделена

Това обаче се е случвало само четири пъти. През 1904 година Нобела си поделят Фредерик Мистрал и Хосе Ечегарай, през 1917 година го печелят заедно Карл Гелеруп и Хенрик Понтопидан; през 1966 година победители са Шмуел Агнон и Нели Закс, а през 1974 година престижното отличие е поделено между Ейвинд Юнсон и Хари Мартинсон.

18 са жените с Нобел

Първа в мъжкия свят на литературните Нобели пробива Селма Лагерльоф, която е наградена през 1909 година. Последната до момента е миналогодишният победител – французойката Ани Ерно. Това между другото подсказва, че новият носител на Нобеловата награда за литература може би няма е да е жена, а също и европеец…

Двама я отказват

Случват се и такива неща – през 1958 година руският писател Борис Пастернак е принуден да откаже наградата под натиск от съветското правителство, а през 1964 година френският философ Жан-Пол Сартр заявява, че не желае да приеме наградата, тъй като – по думите му, „един писател не трябва да си позволява да се превърне в институция“.

Сред най-изненадващите носители на Нобелова награда за литература е Боб Дилън – музикантът я спечели през 2016 година

bob

Рулетката се завърта отново

Носителят на отличието тази година ще стане известен в следобеда на 5 октомври. Официалното връчване обаче е по традиция в деня на смъртта на самия Алфред Нобел – 10 декември. Церемонията се състои в Стокхолмската концертна зала, като присъстват всички новоизбрани носители – и в разделите за физика, химия, медицина, или икономика. Наградата за мир се връчва в Осло. Изглежда инфлацията се отразява дори в Нобеловия комитет – оттам съобщават, че премията за лауреатите ще бъде увеличена с милион шведски крони и така те ще получат по около 990 хил. долара.

Книги от нобелови лауреати ви очакват в „Хеликон“

Фактите събра Краси Проданов
Снимки: jagranjosh.com, vietnam.vn и Ravi Sharma за Unsplash

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Паяка от Ларш Кеплер 3. Времеубежище (трето …