Начало / Свят / Преследвана в Китай писателка е фаворит за Нобел

Преследвана в Китай писателка е фаворит за Нобел

Победителят засега на практика е непредвидим

rpt

Дън Сяохуа има най-големи шансове според букмейкърите – коефициентът за нея е 5:1. Авангардна и провокативна със стила си, тя навърши през тази година 70. Пише под псевдонима Can Xue.

Автор е на романи, разкази и литературна критика, посветена на Данте, Борхес или Кафка. Пише от 80-те, като си избира псевдоним, който изобразява втвърдилия се в хомогенна маса мръсен сняг в края на зимата. „Много критици ме ненавиждат – твърди тя в едно интервю, – или се правят, че ме няма и се надяват, че ще изчезна. Никой не коментира творбите ми независимо дали не е съгласен с тях, или не ги разбира.

Книгите ѝ са силно повлияни от трудното детство – баща ѝ, който е главен редактор на китайски вестник, е изпратен в затвора, а майка ѝ е изселена, като ѝ е наложен принудителен труд. Дън живее в тъмно помещение под стълбище, като престава да ходи на училище. Точно на тези преживелици стъпва и в творбите си.

Добри шансове според букмейкърите има още например Юн Фосе – норвежецът, който вече е печелил Ибсеновата награда, както и Наградата за литература на Европейския съюз. Неговият коефициент е 6:1.

В тройката е и австралийският писател Джералд Мърнан – с коефициент 8:1. Наричат 84-годишния автор „най-големият англопишещ писател, за когото повечето хора не са чували”.

Букмейкърите дават много добри шансове например на канадската поетеса и литературовед Ан Карсън, чието име се е споменавало и предходни години. Людмила Улицка също е сред фаворитите, както и Мирча Картареску. Приемат се залози дори за Стивън Кинг – при съотношение 50:1.

maxresdefault

„Златното“ име на 2023-а всъщност ще бъде обявено съвсем скоро – очаква се това да стане на 5 октомври, когато ще разберем кой е новият носител на Нобеловата награда за литература

Информация и снимки: @NobelPrizenicerodds.co.ukhd.se и conjunctions.com

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …