Начало / Интервюта / Меган Абът: Всяка жена се омъжва за непознат

Меган Абът: Всяка жена се омъжва за непознат

Какво ще стане, ако само няколко месеца след сватбата идеалният съпруг се превърне в напълно непознат човек? Ами ако избере баща си пред вас? Въпросите са не само към жените, а отговорите – в последния роман „Пази се от мен“ на майсторката на психологическия трилър Меган Абът, която ни залива с водовъртеж от емоции и объркани семейни отношения. Тук Меган говори за сложните връзки между порасналите деца и родителите им, за силите на привличане и отблъскване в брака, за нуждата от доверие между партньорите, както и за своята страст към фотографията.

meg

– Какво лежи в основата на историята в „Пази се от мен“?

– Изведнъж ми хрумна нещо изненадващо и важно: „Всяка жена се омъжва за непознат.“ И накрая точно това казва майката на главната ми героиня Джейси в книгата. Не спирах да разсъждавам върху смисъла му, за това как дори в най-щастливите бракове винаги има момент, в който разкриваш нещо за партньора си, за което никога не си предполагала. И това чувство – тази постепено растяща параноя – се превърна в двигател на книгата.

– Какво бихте казали за криещата понякога опасност връзка между родители и пораснали деца? Особено когато се засягат отношенията между съпруг и съпруга?

– Мислила съм дълго по този въпрос. И Джейси, и съпругът ѝ Джед са единствени деца, отгледани от самотни родители – тя от майка си, той от баща си. Това може да е невероятен дар – всичкото това родителско внимание, близостта. Но също така може да става дума за контрол, за подчиняване, задушаване или дори нещо по-страшно. И бракът би могъл да изглежда като заплаха за тази връзка.

– Докато четях „Пази се от мен“, непрекъснато си казвах: „Ами ако съпругът ми ме постави на второ място?“ И се ужасявах. Защо постоянното желание да угодиш на родителите си понякога засенчва брачната връзка, и какви вреди ѝ нанася?

– Чудесен въпрос. Предполагам трудното идва оттам, че рядко е съзнателно. Не осъзнаваме, че го правим, но то просто се случва. Мнозина от нас изпитват преданост към родителите си, която е толкова дълбока и сложна. Идеята, че родителите са завинаги, а бракът скоро може да приключи,  може да бъде използвана и манипулирана от някои родители (прекомерно погълнатите от живота на децата си), без те дори да си дават сметка за това. Могат да предизвикат или засилят чувството ни на вина. Всичко е толкова несигурно.

Дори в най-щастливите бракове винаги има момент, в който разкриваш нещо за партньора си, за което никога не си предполагала. И това чувство – тази постепено растяща параноя – се превърна в двигател на „Пази се от мен“

– Какво бихте посъветвали други писатели?

– Четете постоянно, четете много. И всеки ден си позволявайте да пишете лошо. Да осъждате сами себе си може буквално да ви парализира, затова е важно да помните, че нищо не започва гладко и плавно. Но това са страници, ще зазвучат по-добре по-нататък. Просто не спирайте.

– Ще не разкажете ли какъв ще бъде следващия ви роман?

– Още е рано, но мисля, че следващата ми книга ще е първата, в която действието се развива в родния ми град (Грос Пойнт, Мичиган). Става дума за няколко жени на определена възраст (чиито деца вече са пораснали и не живеят у дома), които се забъркват в големи неприятности.

– И нещо за себе си, което феновете ви може да не знаят.

– Обожавам да правя снимки. С полароид. Имам оригинален Полароид 600 и съм безкрайно щастлива, когато обикалям Куинс в Ню Йорк и снимам. Има нещо постоянно, нещо неизменно във фото филма, което ме кара да се спирам за по-дълго, да гледам по-съсредоточено. Да виждам различно.

Интервюто е на К. Л. Ромо за сайта на Международната организация на авторите на трилъри The Big Thrill; преводът е на Нина Караманова

Снимки: leapatshsu.com и архив на изд. „Обсидиан“

Прочетете още

396a307c-ab43-4b10-bdd7-7c7ed1ca1fad

Рада Ганкова: „Нуждаем се от граница за побългарените английски думи“

Възхищавам се на преводачите отпреди интернет, казва също тя Преводачка и преподавателка по български език, Рада …