Начало / България / 4 горещи заглавия на юли

4 горещи заглавия на юли

Те ви посрещат на касата на всеки Хеликон 

Books-July-2023_1140x403

„Финалът“ е последна, четвърта част от случаите на Атли Пайн – така се казва главната героиня, с която за пръв път в свой трилър Дейвид Балдачи възлага разследването на жена. Тя е водещото ченге с остър ум и тъмно минало. Предишните книги от поредицата, с които я познаваме, са „Дългият път“, „Минута до полунощ“ и „Дневна светлина“. Агент Атли от ФБР не може да работи пълноценно, докато не разреши веднъж завинаги случая, който ù е отровил живота – едва на шест240284_b години тя и нейната сестра близначка Мърси стават жертви на похитител. Агентката се възстановява дълго, докато другото момиче е отвлечено. След трийсет години Атли Пайн разбира, че всъщност сестра ù е успяла да избяга, а настоящата книга става точка на кипене на всичко случило се след този момент. Дали Мърси е още жива, защо пътят и на двете е осеян с трупове – Балдачи разисква темата за характери, изграждащи се в условия на травми и насилие, и с похватите на екшъна демонстрира как хората стават безмилостни за да оцелеят.
–––––––––––––-
„Вятърът знае името ми“ – с такова поетично заглавие, твърде скоро след романа „Виолета“ се завръща чилийката Исабел Алиенде. Тя е сред най-четените латиноамерикански писателки за всички времена. Тук сюжетът ù тръгва от нацистка Австрия през 1938 г. и стига до САЩ в наши дни. По 240118_bвреме на Втората световна война едно шестгодишно еврейско момче е качено на влака за Англия от своята майка, за да се спаси. Осемдесет години по-късно подобна съдба на беглец има момиче на седем години, което пътува с майка си от малка страна в Централна Америка – Ел Салвадор, за щата Аризона. Паралелите между двете истории, които в един момент ще се пресекат, имат ясно послание – тежкият живот на емигрантите, който вследствие на гибелните политики на властта, е пречупен завинаги. И как хората, откъснати от своите корени, търсят бягство във въображаеми светове или дълбаят в своята памет.
––––––––––––––

„Атомни навици“ е книга, провокирана от личен проблем на автора Джеймс Клиър. През 2002 г. след удар с бейзболна бухалка в лицето, той е откаран в болница и поставен на изкуствено дишане в медикаментозна кома. Шест години по-късно става най-добър спортист на университета „Денисън“ и е включен в отбора на Американската университетска лига, по-късно за успехите си получава Президентския медал. Чудо няма, само220956_b дисциплина на навиците, които го измъкват и той структурира като режим, дори превръща в наука. Процесът Джеймс Клиър описва в четири стъпки – знак, копнеж, реакция и награда. Ефектът от тях важи при всякакви навици – финансови, здравословни, и т.н. Хората, които спазват неговата програма и съвети твърдят, че са се променили осезаемо, а разковничето е в постоянството! 
––––––––––––––-
„Какво да направиш, ако…“ – книга-игра по приложна психология от известния детски специалист в тази област Людмила Петрановска. Препоръчителна е за деца между 6 и 8 години и съдържа съвети с илюстрации по теми, свързани с най-често разпространените им страхове – от зло куче, подигравки от други деца, страх от тъмното, 239950_bот дъжд и буря навън, от това да останеш сам, да се озовеш в нова компания приятели, да разговаряш с непознати на улицата, и т.н. Под формата на въпроси и отговори, тоест в диалог с родителите, децата трябва да усетят, че възрастните разбират кога са уплашени и им дават подкрепа, вместо забрани и заповеди, които допълнително ги стресират. Има три начина да се справим с опасностите на днешния свят, казва Петрановска – чрез знание, с храброст и с много хумор.

 

Текст: Людмила Еленкова

Прочетете още

25305_b

„Четирите споразумения“ са модели на човешкото поведение

Особена притегателна сила има книгата на Дон Мигел Руис „Четирите споразумения“ е писана през 1997-а, …