Начало / Свят / Франц Кафка ще е герой на игрален филм

Франц Кафка ще е герой на игрален филм

Копродукцията ще е в чест на 140-годишнината от рождението му

35629_1.8

Режисьор на пълнометражния филм ще е полякинята Агнешка Холанд, която има и няколко номинации за „Оскар“. Сред копродуцентите пък е фирма от родната ѝ Полша, а също от Чехия, Германия и Франция. Сценарият е на чешкия писател и драматург Марк Епстейн.

Холанд набира актьори за филма си най-вече в Германия и Чехия – според нея героите ѝ трябва да говорят точно немски и чешки. Това са били и двата езика, говорени в родната за Франц Кафка Прага през неговия живот. Самият той често пътувал до немски санаториуми, за да се лекува.

Филмът ще е от две части, като първата ще се снима тази година, а втората – догодина. Работното име на продукцията, чиито снимачни площадки ще са в Чехия и Германия, е „Франц“. Очаква се бюджетът да е около 6 млн. евро.

Полският режисьор работи с едни от най-големите имена в своята родина през миналото столетие – Зануси и Вайда. Още от 80-те на миналия век обаче започва да снима на Запад. Има много награди за филми като „Следи“, „Шарлатан“ или „Европа, Европа”. Сега Агнешка Холанд иска да включи във „Франц“ фрагменти от живота и творчеството на популярния писател, като по този начин се докосне и до неговата фантазия.

MV5BMDU5YWIwOGQtYjViMS00OTZkLTgxYzYtNTIxZGExZTg1MTY5XkEyXkFqcGdeQXVyNjYxOTgwMjg@._V1_

„Франц“, както ще се казва новият филм, има бюджет от около 6 млн. евро и ще се снима в Чехия и Германия. Продукцията ще е от две части

Междувременно Холанд завършва и предишния си филм, наречен „Граница“ и посветен на мигранти от Сирия и Афганистан, полски граничар и жители в района покрай полско-белоруската граница. Подготовката на сценария за новия „Франц“ пък тече от няколко години. Сега наред е следващата важна крачка – снимките.

Информация и снимки: ČTK, @PoselPulnoci, IMDb и filmweb.pl

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …