Начало / Топ 10 на литературните градове в света

Топ 10 на литературните градове в света

Страстните читатели трябва да тръгнат от Токио и да пристигнат в Париж

 

Порталът flavorwire.com класира 10-те места в света, в които живеят известни писатели и литературата е на голяма почит. На най-запалените читатели редакторите препоръчват градовете: Токио, Ню Йорк, Лондон, Сан Франциско, Бомбай, Найроби, Буенос Айрес, Йова, Единбург и Париж.

Столицата на Япония е градът на Харуки Мураками и Банана Йошимото и в нея кипи активен културен живот. Немалко писатели са споделяли, че са намерили себе си в нея.

Меката на англоезичната издателска индустрия е Ню Йорк. Тук е най-голяма вероятността да срещнете случайно известен писател, особено ако се разхождате в Бруклин. Неговият аналог в Азия е Бомбай, а в Африка – Найроби, всеки писател прави възможното да мине и оттам.

Скъпият и шумен Лондон има предимството да е най-описваният в литературата град. Дикенс, Вирджиния Улф, Томас Елиът и Мартин Еймс ще ви направляват на всяка крачка.

Сан Франциско е литературният рай на Западното крайбрежие на САЩ. Буенос Айрес фокусира в себе си испаноезичната литература. Американският град Йова е толкова прочут с литературната си работилница в наши дни, че едва ли има съвременен автор, който да не се е шлифовал там.

Книжният фестивал в Единбург му дава пропуск за топ 10. През август най-известните литературни имена са именно в Шотландия. Колкото до Париж – столицата на световната класика, коментарите са излишни. Всички знаем, че без нея литература нямаше да има.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

icons8-team-sBbm92cRIQo-unsplash

Как работи Биткойн?

Разглеждайки какво представлява криптовалута с нейния блокчейн, ще се потопим в сравнения на биткойн с …