Начало / Любопитно / Първият наръчник за автомобили е написан от жена

Първият наръчник за автомобили е написан от жена

Съдържа ценни съвети как се кара кола

maxresdefault

Жената и автомобилът“ излиза преди 114 години, като автор на книгата е Дороти Левит. Самата Дороти става успешен автомобилен състезател, но онова, към което се стреми, е да докаже на всички дами, че също могат да управляват автомобил и да се превърнат в добри шофьори.

Автомобилизмът – казва Дороти, – е чудесно забавление за жени.” Затова и в книгата си родената през 1882-а англичанка разяснява всички въпроси, които могат да интересуват начинаещия шофьор. Прави подробен преглед и на проблемите, възникващи по време на пътуване. Дори дава указания как дамите да се справят с дребни повреди по колата.

Самата тя достига там, където още никоя друга жена не е била – поставя на два пъти скоростни рекорди, като развива недостиганите от дама дотогава 146 км/ч. Куриозно, но пак Дороти Левит е отговорна за съществуването на огледалото за обратно виждане. Само дето тя гледала на него по-скоро като на козметично огледалце, без което никоя дама не бива да се качва дори в автомобил.

Книгата на Дороти съдържа важно послание – всяка жена може да управлява автомобил точно толкова добре, колкото и един мъж. Така че на госпожа Левит може да гледаме и като на една от първите феминистки в Европа.

dorothy

Пет съвета от Дороти Левит към дамите зад волана
  1. Ако пътувате сама, помислете преди всичко за безопасността. Задължително вземете със себе си револвер, в свободното си време се научете да си служите добре с него, а освен това се поддържайте в добра форма чрез редовни тренировки.
  2. Ако ви е нужна компания, вземете куче: кучетата обичат да се возят на кола. И никога не позволявайте на някого другиго да управлява вашата. Чуждата ръка ще наруши настройките ѝ.
  3. Носете винаги в жабката шофьорски ръкавици, резервна носна кърпа, пудра и най-важното, шоколад, той ще ви успокои, ако нещата излязат от контрол.
  4. Преди пътуване винаги проверявайте дали бензинът и маслото са достатъчно. Проверете предназначението на всички копчета и ръчки. Изпробвайте спирачките и се уверете, че акумулаторът е добре свързан. Не докосвайте нищо под колата, когато двигателят работи.
  5. Винаги спазвайте ограниченията на скоростта. Ако излезете обаче на права и равна отсечка, на която няма никакви завои или опасни кръстовища и където сте сигурна, че не заплашвате никого, опитайте да натиснете педала и да проверите на какво е способен вашият автомобил.
 Фактите събра Краси Проданов
Снимки и илюстрации: Heritage Car Insurance, Kobo, Rejected Princesses и Alchetron

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …