Начало / Свят / Руски и украински писатели ще се срещнат в Лайпциг

Руски и украински писатели ще се срещнат в Лайпциг

Книжният панаир там е отворен за всички

Lipský knižní veletrh 2014

Общество без никакви ограничения – това е кредото на събитието според неговия ръководител Оливер Зиле. От панаира през април ще отсъстват руски издателства и държавни институции, но самите писатели ще имат свободен достъп.

Зиле подчертава и това, че много руски автори често живеят в Германия или в изгнание в някоя друга европейска страна. Но панаирът ще е отворен и за онези, които пътуват за Лайпциг от самата Русия, стига условията да им позволят това.

Сред гостите на Лайпцигския панаир, който е сред най-значимите събития в света на литературата, ще е например Мария Степанова, която е от най-отличаваните съвременни руски писатели и поети. Наричат нейната „В памет на паметта“един от най-важните текстове, писани в последните години на руски“. Степанова ще получи в Лайпциг Наградата за европейско разбирателство.

Сред гостите от Украйна пък ще е например Оксана Забужко, която е сред най-популярните автори в родината си. Ще гостува и Таня Малярчук, автор на един от най-обсъжданите украински романи през последните години – Забуття.

Организаторите искат да обърнат специално внимание и на писателите от Беларус. Страната ще бъде представена например от Светлана Алексиевич, която е носител и на Нобеловата награда за литература – отличието ѝ беше връчено през 2015-а. Самата тя живее в емиграция именно в Германия, след като арестуването ѝ от беларуските власти преди три години беше осуетено с дипломатически усилия от страна на няколко държави.

lipsko

Като част от панаира ще бъде организиран и специален панел, посветен на отвореното общество. Главната му цел ще е да се говори против езика на омразата. Събитието в Лайпциг започва на 27 април 2023 г.

Снимки и информация: „Уикипедия”, изд. Жанет 45”, Видавництво Старого лева, Leipziger Buchmesse

Прочетете още

906566

Луничави разкази по новолуние представя Здравка Евтимова

Книгата вече е в „Хеликон“ Обичаната наша писателка събира сега общо двайсет истории, които създава …