Начало / Любопитно / Хормонът на щастието Италия

Хормонът на щастието Италия

Разходка за повече тонус и усмивки

ivan-torres-MQUqbmszGGM-unsplash

Книга и пица – две неща, които могат да изпълнят душата ни с Италия. Апенинският полуостров е специално място, спор няма! Тук от хилядолетия се раждат империи, гениални хора, пък и изкуство, което сигурно може да е визитка въобще на цивилизацията.

Пицата също е доказателство, че италианците мислят различно. И за нея – като за още толкова много други неща, са създали сума ти легенди, така че се е превърнала в изживяване, което не се равнява на никое друго.

Съвременната история на пицата всъщност започва в Неапол в началото на по-миналия век. Но тогава била предимно храна за бедните. Всеизвестна е историята, според която крал Умберто I бил там на посещение през 1889-а. Придружавала го кралица Маргарита. Прияла ѝ се истинска неаполска пица, каквато дотогава не била опитвала. Приготвя я Рафаеле Еспосито. Той предложил на своята кралица Маринара, Мастуникола и още една, която получава благородното име на самата владетелка Маргарита. Тайната и на трите е в простотата им и в изящното съчетание на съставки и подправки.

Всъщност всичко италианско е прекрасно именно заради това. Наглед обикновено, то дарява въображението ни с любов и слънце. Ето няколко доказателства от книгите

Pizza01

Италия – просто да ти е добре

Това изкуство се преподава най-добре на Ботуша. Добре е запозната с този факт и Софи Минчили. Затова и пише цяла книга за т. нар. Dolce Far Niente или „изкуството да не правиш нищо“. Е, при вида на италианките на човек му се разтуптява сърцето… Но и любовта в Италия е изкуство. Преподава ни го накратко самият Джакомо Казанова в „За живота и любовта”.

Италианско слънце в чашата и душата

Разбира се, Италия е немислима без своите вина – пък и те подхождат на всяка една ситуация! Затова веднага тръгваме с Ян Моран, който ни води в Долината на виното в своя едноименен роман. Точно виното може би е ключ към още един чисто италиански талант – говорим за la passione italiana. Посвещава му се Даян Хейлс, която иска да си обясни как Италия прелъсти света. Книгата ѝ е за онова тукашно умение да твориш, обичаш и живееш с всяка клетка на съществото си.

Стил е синоним на Италия

И тук имаме какво да научим от италианците – каквото и да правят, те го обагрят с националния си колорит и несравним финес. По следите на това умение тръгва Камин Мохамади – и за наше щастие, тя публикува откритията си как да живеем, как да се храним и обичаме по италиански. Кратката рецепта се казва Bella Figura – елегантността не е само в стойката или физическите дадености, но и в мислите, жестовете, прегръдките… Усвоили всичко това, може да си позволим кафе в Рим. При това точно като в книгите на Диего Галдиносутрешно и вечерно. И така да проверим готови ли сме за любов по италиански.

Всичко това е и италианската пица

Вкусът на Италия всъщност е необятен – доказва го и едно проучване на „Нешънъл Джиографик”, публикувано под формата на кулинарно пътешествие. Но нали точно храната е най-истинското признание в любов – затова и Елизабет Минкили просто пътува из страната и се наслаждава на всичко вкусно. „Пътувам и ям из Италия” изпълва с щастие, както никой друг хормон в телата ни. Също като самата Италия – нейната пица има световен празник на 9 февруари. Да си поръчаме една – заедно с книга!

Pizza02

Дестинация Италия – сега в „Хеликон“

Разходка в книги от Краси Проданов
Снимки: Ivan Torres, Masimo Grabar, La So и Alex Vasey за Unsplash

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …