Начало / Любопитно / Хормонът на щастието Италия

Хормонът на щастието Италия

Разходка за повече тонус и усмивки

ivan-torres-MQUqbmszGGM-unsplash

Книга и пица – две неща, които могат да изпълнят душата ни с Италия. Апенинският полуостров е специално място, спор няма! Тук от хилядолетия се раждат империи, гениални хора, пък и изкуство, което сигурно може да е визитка въобще на цивилизацията.

Пицата също е доказателство, че италианците мислят различно. И за нея – като за още толкова много други неща, са създали сума ти легенди, така че се е превърнала в изживяване, което не се равнява на никое друго.

Съвременната история на пицата всъщност започва в Неапол в началото на по-миналия век. Но тогава била предимно храна за бедните. Всеизвестна е историята, според която крал Умберто I бил там на посещение през 1889-а. Придружавала го кралица Маргарита. Прияла ѝ се истинска неаполска пица, каквато дотогава не била опитвала. Приготвя я Рафаеле Еспосито. Той предложил на своята кралица Маринара, Мастуникола и още една, която получава благородното име на самата владетелка Маргарита. Тайната и на трите е в простотата им и в изящното съчетание на съставки и подправки.

Всъщност всичко италианско е прекрасно именно заради това. Наглед обикновено, то дарява въображението ни с любов и слънце. Ето няколко доказателства от книгите

Pizza01

Италия – просто да ти е добре

Това изкуство се преподава най-добре на Ботуша. Добре е запозната с този факт и Софи Минчили. Затова и пише цяла книга за т. нар. Dolce Far Niente или „изкуството да не правиш нищо“. Е, при вида на италианките на човек му се разтуптява сърцето… Но и любовта в Италия е изкуство. Преподава ни го накратко самият Джакомо Казанова в „За живота и любовта”.

Италианско слънце в чашата и душата

Разбира се, Италия е немислима без своите вина – пък и те подхождат на всяка една ситуация! Затова веднага тръгваме с Ян Моран, който ни води в Долината на виното в своя едноименен роман. Точно виното може би е ключ към още един чисто италиански талант – говорим за la passione italiana. Посвещава му се Даян Хейлс, която иска да си обясни как Италия прелъсти света. Книгата ѝ е за онова тукашно умение да твориш, обичаш и живееш с всяка клетка на съществото си.

Стил е синоним на Италия

И тук имаме какво да научим от италианците – каквото и да правят, те го обагрят с националния си колорит и несравним финес. По следите на това умение тръгва Камин Мохамади – и за наше щастие, тя публикува откритията си как да живеем, как да се храним и обичаме по италиански. Кратката рецепта се казва Bella Figura – елегантността не е само в стойката или физическите дадености, но и в мислите, жестовете, прегръдките… Усвоили всичко това, може да си позволим кафе в Рим. При това точно като в книгите на Диего Галдиносутрешно и вечерно. И така да проверим готови ли сме за любов по италиански.

Всичко това е и италианската пица

Вкусът на Италия всъщност е необятен – доказва го и едно проучване на „Нешънъл Джиографик”, публикувано под формата на кулинарно пътешествие. Но нали точно храната е най-истинското признание в любов – затова и Елизабет Минкили просто пътува из страната и се наслаждава на всичко вкусно. „Пътувам и ям из Италия” изпълва с щастие, както никой друг хормон в телата ни. Също като самата Италия – нейната пица има световен празник на 9 февруари. Да си поръчаме една – заедно с книга!

Pizza02

Дестинация Италия – сега в „Хеликон“

Разходка в книги от Краси Проданов
Снимки: Ivan Torres, Masimo Grabar, La So и Alex Vasey за Unsplash

Прочетете още

249154_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (31 март – 6 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Пряка заплаха от Дейвид Балдачи 2. Приятелят от Фрида Макфадън 3. Огледалото − …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...