Начало / Свят / Писателят Дмитрий Глуховски: Политиците в Москва са самовлюбени, но прагматични

Писателят Дмитрий Глуховски: Политиците в Москва са самовлюбени, но прагматични

„Метро 2033“ отново е хит в руските книжарници

38634_re-1654666339

Авторът сега е на неизвестно място, тъй като е включен в списъка на търсените лица от страна на властите в Москва. Популярният писател се изказва остро против войната в Украйна още от първите ѝ дни. Имуществото му е конфискувано, а в същото време неговите книги отново станаха хит в руските книжарници.

43-годишният писател рисува в няколко романа как би изглеждал един постапокалиптичен свят. В него съществуват само градове-държави в станциите на метрото. Човечеството се е самоунищожило, а Москва е град-призрак.

Метро-поредицата на писателя спечели много почитатели, като по нея бяха създадени и видеоигри. Според Дмитрий Глуховски интересът към книгите му от страна на руснаците е провокиран и от самия президент Путин. Президентският речитатив за използване на ядрено оръжие от страна на Русия кара самите ѝ граждани да потърсят информация как би изглеждал един такъв свят…

Много по-близо сме до катастрофа – казва писателят. – По времето на Съветския съюз никой не се осмеляваше да заплашва с Армагедон. Дори само заради това рисковете сега са по-големи.”

eksperti-sveriavat-chasovnika-861

Потвърждение за това са и действията на ядрените специалисти, които преместиха с 10 секунди Часовника на Страшния съдсега до края ни остават 90 секунди. Проектът е от 1947-а и е на създателите на първата атомна бомба. В момента стрелките са най-близо до катастрофа.

Руската империя ще се самоубие, ако използва ядрено оръжиепродължава Глуховски. – Властимащите там не са религиозни или политически фанатици, те са прагматици. Движат ги неща като ненаситност или самовлюбеност. Това няма да доведе до ядрен холокост.”

Русия включва Глуховски в своя списък на търсените лица заради дезинформация, която писателят разпространява по отношение на армията. Грозят го 15 години затвор и голяма глоба. Затова писателят крие къде живее, в неизвестност остава местоположението му и по време на интервюта като това за „Ройтерс“.

Най-лошото е, че не мога да се върна у домасъжалява той. – В Москва са приятелите ми, част от семейството, моето хубаво жилище, което сега е конфискувано от полицията.

След като е обявен за издирване, книгите на Глуховски се продават с предупреждение за „чуждестранен агент“. Забранени са за лица до 18 години. Издателите му обаче заявяват, че „Метро 2033” отново е бестселър.

Шизофренично е – отсъжда писателят. – От една страна, ме издирват, а от друга, книгите ми са най-купувани в книжарниците.”

MetroExodus_DeepSilver_1920x810

Постапокалиптичните истории, сравнявани с „1984” на Оруел, са преведени на десетки езици, включително и на български. Писателят измисля историята като продължение на впечатляващите факти за московското метро. Навремето то било построено на дълбочина от 40 до 100 м, за да може да послужи и като противоатомно скривалище. „Живеем във вашите книги“ – много такива съобщения получавал Глуховски в началото на войната, когато киевското метро се превърна в убежище срещу бомбардировките. В книгите му атомната катастрофа настъпва през 2013-а.

Информация, снимки и илюстрации: cnn.iprima.cz, gamempire.it, czechgamer.com и trafficnews.bg

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …