Начало / Читателски дневник / Четирите книжни акцента на януари 2023-а

Четирите книжни акцента на януари 2023-а

С тях започваме годината – невинно, по детски и от кухнята на нещата, както се казва за места, които тепърва ни предстои да опознаем  

изтеглен файл (1)

Петата книжка от поредицата „Феята от захарницата“ е последна порция приключения на момчето Филип и феята Ванилия, чийто непокорен дух бе „заключен“ в продължение на цели четири книги в домашната захарница. Нейното наказание е радост за читателите, защото компания им правят същите като тях непослушни ученици, терзанията на родителите и една вечно мърмореща учителка. В тази част най-накрая се появява кралицата, разпоредила всичко това да се случи, преди да върне Ванилия в света на хората, като обикновена ученичка и… като героиня от приказка в главата на авторката ù Катя Антонова. Историята, озаглавена „Ванилия величественова всемогъщова“, описва сладката власт на въображаемия 237940_bприятел, който е част от всяко израстване. И щом малките станат възрастни, когато вече няма да имат нужда от вълшебства, те ще запазят спомена, че и най-страшните проблеми могат да се стопят като захар. Детската книга с много зрял хумор, зевзешки вицове и чиста житейска мъдрост, е подходяща за ученици около 5-ти клас.

––––––––

„Бъди в хармония със себе си“ е продължение на „Слушай своето тяло“ от канадската терапевтка Лиз237613_b Бурбо. Между двете книги има 7 години, в които авторката не бездейства, тя пише още две книги и прави семинари по своята любима тема – липсата на смисъл и цел в живота, които убиват тялото. Самата Лиз Бурбо е четвърто дете от общо 12, в толкова многолюдно семейство е родена тази необикновена жена през 1941-а. Като малко по-възрастната от нея, но на същата писта Луиз Хей, Бурбо смята, че ако човек промени мисленето си, ще се излекува от всяка болест. Своята кариера канадката започва като мениджър по продажби и скоро става най-добрият търговски представител за Северна Америка. Атмосферата вкъщи и работата ù изискват комуникация с хора, което я подтиква да ги наблюдава и така стига до неизбежния извод, че малцина знаят какво искат от себе си. Тогава Лиз се заема сериозно да обучава неориентираните по проблемите на себереализацията. Книгата й е разделена на три части – „Имам“, „Правя“, и „Съм“, като основната нишка, подплатена с много примери за бизнес и лични отношения, е с цел да покаже как съзнателният избор винаги носи последствия.

–––––––––

237687_bНовият съдебен трилър на Джон Гришам „Момчетата от Билокси“ е базиран на неговия опит като юрист. Тук няма обрати и истории с неочакван край, всичко е част от реалността, предвидима, но жестока, каквато през 60-те и 70-те години изграждат емигрантските общности в рибарското селище Билоски, щата Мисисипи. Пътищата на две момчета от семействата на хърватски емигранти се разминават, за да се превърнат от приятели и съотборници по бейзбол във врагове. Проблемът е, че всеки от тях върви по стъпките на баща си, съответно мафиот и прокурор. Заложен е сблъсъка на два противоположни свята: единият – на хазарта, наркотиците и проституцията, другият – на справедливостта. Романът има сложен, но увлекателен сюжет, който представлява битка буквално на живот и смърт, исторически разказ за няколко поколения и характери, които не са обусловени от принадлежността си към общия национален корен, а от условията за оцеляване.

–––––––––-

„Тайните на Света Мадлен“ е книга за любителите на семейни саги и исторически романи, най-вече за тези,9218366_b които са привлечени от винения бизнес и неговите тънкости. Романът на британката Тили Багшоу започва от 20-те години на миналия век, обхваща половин век и два семейни клана. Съдби, характери и чувства се въртят около аристократично френско шато, замъкът „Света Мадлен“ в Бургундия, обграден с великолепни лозя. Той се явява алегория на местна легенда „за пеперудата“, като поука за непостоянното, даже лековато в морала си поведение на всички роднини и техните любовници спрямо монолитната сграда. На фона на Испанската революция и Втората световна война се развива тази по френски фатална история, пълна с политика, пикантни афери и сексапилни герои – от гръцки плейбой, през нацистки офицер, до мъж, увлечен по местния свещеник. Войни, смърт, любов и предателства се редуват по примера на класическите романи, които сестрите Тили и Лиуз Багшоу могат да имитират блестящо.

Прочетете още

web banner_december2w

Книжните акценти на декември

Празнична атмосфера носят 4-те книги, които в последния месец на годината са на предна позиция …