Начало / България / Логодашките баби разпалиха вълна от добри дела

Логодашките баби разпалиха вълна от добри дела

Началото е призив в социалните мрежи

321276756_538057518226194_7990671504758204565_n

По Коледа стават чудеса – и Логодашките баби са поредният пример, че това е така. Всъщност не самите те, а всички, които подеха едно послание от социалните мрежи. Гергана Кабаиванова, която отдавна работи за съхраняване на местните култури и фермерски практики, потърси помощ за певческата група, която не разполагала с нормално работещ лаптоп в своето читалище „Иван Чаушки” в Логодаж.

Молбата ми е провокирана от една грозна историяпише Гергана Кабаиванова, която е инициатор и на множество фермерски пазари. – Една айти компания се свърза с нас и поиска да организираме събитие с Логодашките баби. Групата пристигна, но 3 часа преди събитието го отказа заради „промяна в плановете“. Изоставиха жените, зарязаха храната, която те им бяха приготвили специално, и не им възстановиха дори разходите за вложените продукти. Отнесоха се изключително цинично!

Затова и Гергана отправя два призива – първият е за съвременна техника, която да помогне на читалището да поддържа „жива“ връзка със свои приятели и последователи, като има възможност да обработва на него информация за традиции и предстоящи събития. А другият е хората да се сещат, че такива фолклорни групи могат да съществуват само ако бъдат гост събития от най-различен характер.

Написаното отприщи вълна от предложения за помощ, придружено от много добри думи за състава. Дарител веднага осигури нов лаптоп, но вълната от добротворство продължи и така призивът се трансформира в инициатива за модерна техника за онези читалища в страната, които работят за запазване и съживяване на културното и кулинарно наследство. „Истината е, че в момента малките читалища или имат много стари компютри, на по 10-15 години, или нищо – обяснява Гергана Кабаиванова. – Някои от тях се нуждаят от рутери, мултимедии и дребна офис техника, която е важна, за да се развиват.

321242394_2344357135726928_2771092179388209878_n

Многото подадени ръце ощастливиха още три читалища като това в Логодаж – на Скребатно, Баничан и Гугутка, като и в трите села работят певчески групи от местни жени. Които наистина ще запомнят с добро тази Коледа!

Информация и снимки от социалните мрежи

Прочетете още

stephen-andrews-u0zTce7KNlY-unsplash

Книги и дървени играчки са най-полезните подаръци за децата

Подкрепят развитието им от ранна възраст Гатанки, рисувани книги, истории с много илюстрации са за …