Начало / Автори / Пет вдъхновяващи факта за Туве Янсон

Пет вдъхновяващи факта за Туве Янсон

Детски истории пиша за себе си”, казва веднъж тя

Tove_Vivica-flipped-1440-1

Финландската писателка записва името си в историята със своите муминтролове. Книги като „Невидимото дете”, „Мемоарите на татко Мумин” или пък „В края на ноември” са любими вече на няколко поколения деца. „Цилиндърът на магьосника” например е преведена на близо 40 езика. За муминтроловете знаят в Япония, Тайланд, а също и в страните от Арабския свят.

Много е ценена и в родината си – Финландия. Там всъщност приемат творчеството на Туве Янсон като принос в световната култура и наравно със знаменитата епическа поема „Калевала” на Елиас Льонрот и създаденото от композитора Ян Сибелуис.

Интересното е, че самата Туве не взимала много на сериозно своите литературни опити – за нея винаги било по-важно да рисува. Но в наше време я познаваме точно като писател.

Ето няколко дребни факта от биографията на Туве Янсон – в тях прозира истината за успеха на муминтроловете, пък и за нейната необикновено душевност

384117@2x

ПЕТ ФАКТА за ТУВЕ ЯНСОН
  1. Първата си книга пише на 14. По това време обаче вече е познато име в света на илюстрациите. Рисува за едно от най-известните финландски списания за деца. Харесват рисунките ѝ още когато е на 10.
  2. Туве Янсон пише на шведски. Разбира се, финският ѝ също е прекрасен, а наред с това говори много добре английски и френски. Има и познания по немски.
  3. Залага на скромния живот. Парадоксално, на 60 тя е сред най-богатите и известни финландци, но използва само градски транспорт. Също така, пазарува сама по магазините, а не използва помощ дори за огромната си кореспонденция с читатели – държи да отговори на всекиго лично.
  4. Купува си остров. Да, точно така – във Финския залив. Търси там покой през лятото от своите почитатели и журналистите. Скалистото парче земя на име Кловхару е лишено от растителност, като е годно за обитаване буквално броени дни през годината. Сега там има и музей на писателката.
  5. Туве Янсон е бисексуална. В младежките си години дори за малко да се омъжи, но след 35-годишна възраст вече търси любовта в отношенията си с други жени. В партньор на живота ѝ се превръща Тулики Пиетила. Туве ѝ благодари по особен начин – посвещава ѝ образа на Тоо-тики от книгата „Омагьосаната зима”.
Информация и снимки от Eksmo, The Paris Review, Arthive и Moomin

Прочетете още

20200410041938

„Пророкът“ на Халил Джубран стана на столетие

Книгата е публикувана за първи път през 1923 г. 26 фрагмента има по страниците ѝ …