Начало / Читателски дневник / Книга под елхата носи топлина и любов у дома

Книга под елхата носи топлина и любов у дома

Точно тя остава най-хубавият подарък

unnamed

Причините да изберем книга са повече от убедителни. В предколедния период върху съзнанието ни се изсипва истински порой от реклами. Понякога това помага, но повечето пъти се оказва объркващо и всъщност само ни уморява и дори отблъсква от празника. Затова се връщаме към онези непреходни стойности, които в крайна сметка изпълват със съдържание самата Коледа. Сред тях е и книгата.

Скромен според някои подарък, но с голямо послание – това е книгата под елхата

Носи винаги сигурност

Книгата се е доказала във времето. Изборът е толкова пъстър, че с лекота можем да харесаме нещо и за малчуганите, и за възрастните ни баба и дядо. Ако имаме у дома истински книголюб, той със сигурност ще се зарадва на такъв подарък. Книгата може да е и нещо като планиране на 2023-а. Или пък заглавията да носят тайно послание.

Покрива широк емоционален спектър

Изданията в наше време са хубави, а тематиката е наистина повече от богата. Затова и с помощта на книга може да отворим вратичка в отношенията си с другите. В случай, че са запалени пътешественици, заглавията от съответния жанр са удивително много. Да не говорим, ако са романтични души… Има и друго удобство да подарим книга – опакова се лесно и винаги изглежда красива!

Може да заплени и децата

Малчуганите днес имат нови герои – говорят си например за приключенията на Пърси Джаксън. По-малките се забавляват с Дръндьото. Хари Потър също се радва на неувяхваща слава. Вече в тийнейджърска възраст, децата откриват света на по-сериозното фентъзи или пък романите, които разглеждат отношенията им. Предложенията и там са много. Всичко това подсказва, че книгата може да се превърне в желан подарък, независимо от възрастта.

По изданията ще ги познаете

Някои книги наистина изглеждат като бижу – говорим и за албуми, но също за творчеството на класиците или пък създаденото от съвременни автори. Това подсказва, че книгата достойно се справя с ролята да бъде ценен подарък, след като визуалната ѝ страна говори за уважение към другия, за споделеност. Просто разгледайте онези книги, които наистина изглеждат впечатляващо – и изберете сред тях подаръци за най-скъпите си същества.

Огромен избор

Една книжарница предлага наистина безкрай възможности да харесате нещо – при това на едно място. Може да обявите Коледа на книгите – и това да е подаръкът ви за всички тази година. Така пестите скъпоценно време, а и в избирането на такива дарове винаги има мисия. Може например да се заровите сред златните заглавия, които преодоляват столетия, или пък да решите, че годината принадлежи на родните автори. Има нещо сладостно в това да избираме за подарък книга…

Подарък, който остава

Много се говори за консуматорството по време на празници като този. Пък и наистина, по-голямата част от коледната ни програма обикновено минава под мотото „хляб и зрелища”. Ако потърсим обаче чисто духовната страна на празника, книгата изведнъж се сдобива с още повече смисъл. Тя може да е онази нишка, която свързва традициите с желанието ни всички покрай нас да са добре, да са щастливи. Затова и ни се иска да им изберем най-доброто, на което сме способни. Точно книгата остава дълго, тя носи посланието си и спомена за нещо хубаво, което сме преживели. Заради всичко това е необикновена Коледа, когато слагаме под елхата книга.

318877924_601962745063428_1162083439290792848_n

Книга под елхата – селекция от избрани заглавия за подарък

Шест причини да подарим книга от Краси Проданов
Снимки от Sabina Sturzu за Unsplash и архив

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …