Начало / Свят / Стивън Кинг предотврати сливане на издателства

Стивън Кинг предотврати сливане на издателства

Пенгуин” няма да погълне „Саймън и Шустър

998d735c-d5b4-430b-9264-ba7de9c9371a

Американският съд блокира планираната сделка, като се вслуша в аргументите на Министерството на правосъдието. Водещ сред тях беше този, че сливането на двете големи издателства ще намали драстично конкуренцията на книжния пазар, а в резултат ще се понижат хонорарите за авторите.

Планираното мегаиздателство щеше да контролира минимално половината от пазара с бестселъри в Щатите. Това подтикна да бъдат потърсени любопитни свидетели като Стивън Кинг. Негови издатели са именно „Саймън и Шустър”. „Сливането унищожава конкуренцията и вреди на пазара – каза по време на делото популярният писател. – За 50 години в брашна съм се уверил в това многократно.”

От „Пенгуин Рандъм Хаус” твърдяха, че сделката ще им помогне да осъществят по-големи икономии, като това ще направи възможно да се изплащат и на авторите по-високи хонорари. И сега корпорацията владее около 250 издателски марки. Годишно изданията ѝ достигат 15 хил. Сред бестселъровите автори на „Пенгуин” са например Даниел Стийл, Дан Браун, Зейди Смит и др.

Подготвяната сделка беше на стойност над 2 млрд. долара. „Саймън и Шустър” предлагат в портфолиото си книгите на Стивън Кинг, Хилари Клинтън, Дженифър Уайнър и др.

В момента 90% от американския книжен пазар се държи от общо петима играчи. Освен упоменатите две издателства, в петорката са още „Хашет”, „Макмилън” и „Харпър Колинс”.

Продажбите на книги в Щатите вървят надолу, като основни причина за това са прекъснатите вериги за доставки след пандемията, както и инфлацията. Дотук през 2022-а са продадени около 37 млн. книги – на полугодието продажбите изоставаха с 6% на фона на 2021-а. Само при хартиените книги спадът е с 10,5%.

Изключение прави именно „Саймън и Шустър” – продажбите на издателството скочиха през второто тримесечие с цели 34%. Основната причина е социалната мрежа ТикТок, където се появиха с голям успех книги на Колийн Хувър и Лора Дейв. Нейната „Последното, което ми каза” се задържа година сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс”, като от романа се продадоха над 2 млн. екземпляра. Доброто състояние на издателството по всяка вероятност ще бъде използвано, за да се потърси отново купувач за него, макар че исканата сума от 2,2 млрд. долара е труднопостижима за бранша.

7INSWIWVEFD5NC4C6HVLOYZP4A

Ако развалянето на сделката се потвърди, от „Пенгуин” ще дължат и глоба на „Саймон и Шустър” в размер на 200 млн. долара

Информация, илюстрации и снимки от ft.com и theglobeandmail.com

Прочетете още

web banner

Четирите книжни акцента в Хеликон за октомври

Това есенно каре от актуални заглавия през целия месец стои на видно място в нашите …