Начало / Свят / Салман Рушди ще остане с едно око

Салман Рушди ще остане с едно око

Силно засегната е и едната му ръка

21332E8C-B18C-914C-16CB9803470FEB4C

Писателят получи общо 15 прободни рани при зверското нападение, което преживя през август. Най-сериозно е това в едното око – Рушди ще остане без него. Ще трябва да се примири и с друго – няма да може да движи едната си ръка. Информацията е от литературния агент на писателя Андрю Уайли. „Абсолютно непредвидимо и нелогично” нарече той нападението над славния автор.

Уайли е гост на Франкфуртския книжен панаир, като обобщава и ситуацията в книгоиздаването през 2022-а. Според него годината е добра за книгите. Най-търсени са белетристичните творби, а също и литературата на фактите. При това времената са неспокойни според литературния агент – сега популярни са радикалните идеологии, а национализмът също набира скорост.

Уайли не пропусна възможността да разкритикува и политиката на „Амазон”. Според него гигантът продава книги, все едно са хлебчета по регалите. „Единственият принцип там е продажбите да се увеличават”, обобщава той политиката на интернет магазина, който според него е опасен с нарастващите си финансови изисквания спрямо автори и издатели.

Литературният агент е известен с критичното си отношение към „Амазон”. „Ако може да избирате между чумна епидемия и „Амазон”, изберете първото”, заяви например той още преди години. Също на литературен фестивал дори сравни интернет магазина с Ислямската държава.

Андрю Уайли е представител на истински величия – наред с Рушди, той движи нещата покрай книгите на Милан Кундера, Орхан Памук и др.Повечето от тях нямат много пари – споделя агентът. – За тях е важно да са добре платени.”

c_scale,fl_progressive,q_80,w_800

Литературният агент се пробва първо като автор, преди да се захване с бизнес в областта на авторските права. През 1972-а издава стихосбирка. Осем години по-късно отваря кантората си в Ню Йорк. От 1996-а тя има клон и в Лондон

Информация и снимки от „Ел Паис“, eldiadevalladolid.comabc30.com и gawker.com

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …