Начало / Любопитно / И трима българи са номинирани за Наградата Астрид Линдгрен

И трима българи са номинирани за Наградата Астрид Линдгрен

Имената по правило се обявяват на панаира във Франкфурт

Logo_Astrid_Lindgren_Memorial_Award_140612

Възпоминателната награда „Астрид Линдгрен“, както е пълното ѝ наименование, се присъжда както на писатели, така и на илюстратори и дори популяризатори на детска литература. Основана е преди 20 години от правителството на Швеция, като включва и финансова помощ от над половин милион евро.

Точно това е и най-голямото отличие за детска и юношеска литература в света. Самите номинации идват от най-различни институции и организации в отделните страни. След това обаче жури, съставено от специалисти, прецежда кандидатите, за да се стигне до победителя. Името му ще знаем на 23 март 2023 г.

Българските номинации в престижния конкурс дължим на фондация „Детска книга” – сега в списъка се появяват имената на Юлия Спиридонова, Ясен Гюзелев и Стела Драйс. Юлия например е създала любими детски герои като Гугулетата или пък Джиго. Ясен Гюзелев е известен с поредицата проекти върху класически произведения – илюстрациите му за „Алиса в Страната на чудесата” са популярни в много страни по света, както и „Приключенията на Пинокио„. Стела Драйс също е илюстратор, една от нашумелите ѝ книги например е „Човешкото плашило”.

Тъй като номинациите са отворени за организации и творци от цял свят, списъкът наброява десетки имена – по трима са номинираните от съседните Сърбия и Румъния например. Има още зимбабвиец, замбиец, палестинец, пакистанец. За приноса си са номинирани и организации – като никарагуанската Немска библиотека „Бертолт Брехт. Има и двама автори от Монголия, а Иран е излъчил дузина номинации. Симпатии буди и индонезийската Група на любителите на детското четене. От Колумбия пък идва проектът „Гъливер”, както и още три номинации. Но ние, разбира се, стискаме палци на нашите автори!

ALMA_award_1-1

Момент от награждаването през 2015-а − тогава престижната награда спечели организацията PRAESA за алтернативно образование в Южна Африка

Информация и илюстрации от astridlindgren.comh7o.cz и praesa.org

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …