Начало / Любопитно / Литературна награда оценява книги без насилие срещу жени

Литературна награда оценява книги без насилие срещу жени

Бъдещето ѝ обаче е неясно

1_-jJtQxqr2Fq_Jp3iZJ6OxA

Staunch Book Prize се връчва в широк спектър от жанрове, като условието е едно – по страниците да няма сцени на насилие срещу жени. Организаторите на приза дори посочват кой няма шанс да спечели тяхното отличие – Ю Несбьо, Паула Хоукинс, Тана Френч или пък Джилиан Флин. С други думи, писатели, които често вкарват героините си в неприятности.

Наградата е създадена по идея на Бриджит Лоулес, която е писателка и сценаристка. Отличието е връчвано досега три пъти, като това се прави символично на 25 ноември – международния ден, в който се отбелязва насилието срещу жени. Има и парична премия от около 2000 британски лири.

Със сигурност не съм единствената, на която ѝ е писнало от преднамереното изобразяване на насилие срещу жени в книгите, във филмите и по телевизиятаказва Лоулес, – това подчертава нещата, които се случват в реалния свят. Знам обаче, че съществуват автори, които пишат увлекателни романи, без да нагазват в тази изпълнена с клишета територия.”

Новата награда обаче веднага си спечели и критици в лицето на писателки като Сара Хилари или Джулия Крауч. „Това, което наградата директно ще изключи – казва Крауч, – е преживяното от милиони жени по света.

В първи носител на отличието пък се превърна Джок Серонг за своята книга On the Java Ridge. Самият той заявява, че наградата е насочена към „мързела, който се промъква в сюжета, когато жени и момичета са използват за нуждите на историята по един глупав начин, превръщайки я в жертва на неуспеха” на един или друг писател.

Очаква се тази година Staunch Book Prize да бъде връчена за пети път. „Вярваме, че авторите имат право да пишат, каквото искат. Нашите критерии важат просто за връчването на тази награда, нищо повече”, уточняват създателите на проекта

Информация и снимки от staunchbookprize.com, туитър профила на отличието и Unsplash

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …