Начало / "Четящият човек" / Две трети от българите все пак четат

Две трети от българите все пак четат

Много хора обаче живеят и без книги

matias-north-v8DSLoY80Xk-unsplash

Асоциация „Българска книга опита да провери интереса на хората към четенето чрез социологическо проучване. С помощта на „Алфа Рисърч“ е проведено национално представително проучване, като резултатите бяха публикувани в деня на грамотността.

Цифрите всъщност са точно такива, каквито може да се очаква – повечето българи четат, но някак вяло и нередовно. 38% признават, че не са разтворили нито една книга през миналата година, но ако обърнем числата, това означава, че за почти две трети – 62%, четенето е част от начина на живот.

И все пак, повече от 30% са прочели до пет книги през 2021. Едва 5% пък са „погълнали” повече от 30 книги за годината.

Резултатите играят доста, ако се сравни положението с предходни години. През 2014-а например 31,9% не са чели изобщо. Нечетящите се увеличават драстично през 2019-а – 42,3%. И ето че само две години по-късно цифрата отново пада – на 37,8%.

Интересни за проучване са тези 12% от анкетираните, които смятат, че въобще няма смисъл да се чете, понеже има други, по-важни занимания. Според председателя на асоциацията Десислава Алексиева причините се крият най-вече в липсата на време за четене, но голяма е конкуренцията и от страна на дигиталните устройства. „Стресът дори може да бъде фактор”, казва тя в интервю, като опитва да обясни липсата на интерес към книгите.

Всъщност повечето от тези данни не изненадват – периодично появяващите се изследвания подсказват, че по-младите четат по-трудно, а най-много обичат книгите тези, които са надхвърлили 40-те. Според данни от 2018-а, публикувани от Институт за изследвания в образованието, 28% от учениците не четат за удоволствие, а по принуда.

239416989_4258119027605427_3345205456896212064_n

Според новото проучване пък всеки пети българин не притежава книги у дома. Тук обаче не е изяснена причината – и това не винаги се припокрива с нечетене

Дигиталният модел, който се развива в наши дни, предполага много повече четене за информираност – кратките текстове господстват, размиват интереса и постепенно карат дори четящите да отвикват от това да посветят времето си на книга.

Затова и ако обърнем резултатите от проучването, се получава далеч по-оптимистичен резултат – почти две трети от българите все пак четат, книгите имат място във всекидневието им. Може би е недостатъчно, но присъстват в него. От нас самите зависи да го запазим и разширим. Защото книгите си заслужават!

Снимки от Blaz Photo и Matias North за Unsplash; и архив

Прочетете още

stephen-andrews-u0zTce7KNlY-unsplash

Книги и дървени играчки са най-полезните подаръци за децата

Подкрепят развитието им от ранна възраст Гатанки, рисувани книги, истории с много илюстрации са за …