Начало / Свят / Целият свят скърби за Елизабет Втора

Целият свят скърби за Елизабет Втора

Тя си отиде на 96

bskmo8c_queen-elizabeth-_625x300_08_September_22

Кралицата се превърна в символ на епохата, в която самите ние живеем – хора от нейния мащаб трудно може да открием и за пръстите на едната ръка… Принадлежи ѝ рекордът за най-дълго управлявал монарх във Великобритания. Става кралица на 6 февруари 1952-а след смъртта на баща си Джордж Шести. Тогава е на 25.

За невероятния ѝ живот свидетелства например фактът, че Елизабет Втора е била свидетел на мандатите на 14 американски президенти – и се е срещала с тях. Самата тя е държавен глава на общо 15 държави. Пълното наименование на титлата ѝ е от няколко реда – Нейно Величество Елизабет II, по Божията милост, кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на други нейни кралства и територии, глава на Британската общност, защитник на вярата.

Макар че преживява трудни моменти със семейството си, кралицата се превръща в символ и на голямата любов – заради изпепеляващата история с един гръцки принц, когото светът познава като Филип. Бракът им трае 74 години – до самата смърт на любимия ѝ преди около година и половина.

Имат четири деца, като погледите сега са насочени към най-големия – Чарлз. 74-годишният принц на Уелс, херцог на Корнуол, херцог на Родсей, граф на Карик, барон на Ренфрю, граф на Честър, лорд на островите и принц и велик стюард на Шотландия  е вече на трона след дълго чакане, немалко трудни моменти в живота и може би много уроци, които е научил от собствената си майка – Елизабет Втора.

Интересен факт е, че тя никога не е заставала публично пред микрофон, за да даде например интервю. За своите възгледи и намерения информира обществеността изключително чрез речите си. Точно те разкриват в пълна степен и мирогледа на наистина голяма личност.

Независимо дали животът ми е кратък или дълъг – казва например през 1947-а,– аз ще служа на великото имперско семейство, към което всички ние принадлежим.”

След смъртта на принцеса Даяна – в един от най-заплетените моменти от своето управление, произнася искрено следните думи: „Никой не би могъл да забрави Даяна. Милиони ще я помнят.”

За съпруга си пък казва, че носи „сила и стабилност” в живота ѝ. „Не се очакваше да живеем толкова дълго”, споделя кралицата къде на шега, къде с горчивина в коледно обръщение преди пет години.

elizabeth

Елизабет Втора е и символ, и нарицателно на почти целия минал век, превръща се в герой на филми и книги, а историята ѝ се разказва ту като невероятна истина, ту като вълшебна приказка

Най-интересни са думите, с които я описват нейни роднини и приятели. Сали Бидъл Смит събира мненията на повече от 200 души от обкръжението на Елизабет Втора и така пише своята книга „Елизабет, кралицата”. Американката се е специализирала в писане на биографии и може би заради това създава толкова жив образ, като в книгата ѝ оживяват емоциите на жената, която дълги десетилетия е принудена да демонстрира твърдост.

Просто човек е тя и в хрониката, която ѝ посвещава Матю Денисън. „Кралицата” демонстрира всички онези благородни качества, които днес сякаш са невъзможни за постигане. Затова и Елизабет Втора не прилича на нищо друго от тленния ни свят – от общественото, от публичното към личното, скритото твърди в книгата си Матю Денисън.

И още едно четиво – вече с поглед в бъдещето. Сали Бидъл Смит всъщност запечатва образа и на сина на големия владетел. „Принц Чарлс: страстите и парадоксите на един невероятен живот” го показва чрез стотици интервюта, срещи с приятели и дори любовници, като някои от тях споделят спомени за първи път. Нещастен в любовта и сякаш забравен от съдбата, престолонаследникът тук се сдобива с черти на реален човек, който е познал много страдание и който все пак се е родил в едно от най-знатните семейства в света въобще.

Всъщност и думата престолонаследник вече не е на място – принц Чарлз в аналите вече ще се споменава другояче, като крал Чарлз Трети, стъпил на трона през 2022-а. А паметта на необикновената кралица ще пазят трите ѝ деца, осемте ѝ внука, десетте ѝ правнука… и милионите по света, които обичаха Елизабет Втора като своя майка, закрилница, кралица.

Информация и снимки от NDTV и Pinkvilla

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

A.S-Byatt-Home-darker

Антония Сюзън Байът си отиде – награждавана, четена и цитирана

Кариерата ѝ продължава шест десетилетия „Да умреш ще бъде ужасно голямо приключение“ – приписват на …