Начало / Свят / Стивън Кинг е свидетел срещу сливане на издателства

Стивън Кинг е свидетел срещу сливане на издателства

Ябълката на раздора е „Саймън и Шустър

‘Fantastical claims’ and Stephen King: Penguin Random House and DOJ face off for antitrust battle

Пенгуин Рандъм Хаус“ поиска да погълне конкурентното издателство, на което се възпротиви Американското министерство на правосъдието. Ако сливането все пак се осъществи, голямата петорка на книжния пазар в САЩ ще се превърне в четворка.

Делото, което вече започна във Вашингтон, ще доведе до решение на ситуацията през ноември. Самата сделка е започната през 2020-а, като тогава от „Бертелсман“ – собственикът на „Пенгуин“, предлагат цена от над 2 млрд. долара. Сред доводите е и това, че сливането е в интерес на читатели, книгоразпространители и автори.

Сегашната американска администрация на президента Байдън обаче е на друго мнение, като дори заведе съдебен иск заради очаквано нарушаване на правилата на конкурентния пазар, което ще доведе до доминантно положение за „Пенгуин”. „Така издателството ще се превърне в най-голямото в САЩ и ще спечели прекалено голямо влияние над това какви книги излизат и какво възнаграждение получават авторите”, казва се в иска.

Според Министерството на правосъдието има реална опасност от това фирмата да започне да изплаща по-ниски хонорари на писателите и да смъкне нивото на издаваната литература, като заедно с това ще ограничи и възможността за избор на читателите. Един от свидетелите, призовани от американското министерство, е самият Стивън Кинг, чийто досегашен издател е точно „Саймън и Шустър”.

Задачата на 75-годишният автор на много бестселъри ще е да обясни процеса по откупуване на авторски права и да сподели мнението си за очакваното сливане. А своите притеснения относно сделката вече обявиха професионални организации като Асоциацията на американските книготърговци и Гилдията на авторите.

Иначе и двете издателства са водещи в бранша, като с логото им на пазара се появяват множество известни автори. „Пенгуин” например издава книгите на бившия президент Барак Обама, както и Джон Гришам. Наред със Стивън Кинг, в портфолиото на „Саймън и Шустър” са Брус Спрингстийн, Хилъри Клинтън и много други. Издателствата са съответно на първо и на четвърто място по продажби на американския пазар. Обединението им ще създаде гигант, който владее повече от половината американски пазар.

„Саймън и Шустър” има в момента около 1500 служители, като годишно с марката на издателството излизат около 2000 книги. „Пенгуин Рандъм Хаус” пък публикува 15 хил. заглавия всяка година

penguin-schuster

Самият процес се възприема като част от стремежа на президента Байдън да въведе повече регулации по отношение на корпорациите, които имат монополно положение на пазара. Марки като „Гугъл”, „Амазон”, „Епъл” или „Фейсбук” отдавна са мишена на много критики заради поведението на собствениците си.

Информация, снимки и илюстрации от Happy MediaTribune Content Agency и diastixo.gr

Прочетете още

241380_b

„Зимата на нашето недоволство“ – книга, която предупреждава

Разгръщаме ново, луксозно издание на една от най-философските творби на Стайнбек Тъй като се явява …