Начало / Любопитно / Азия е континентът на книгите

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват

singapoor

Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно Азия е люлката на религиите, които са изградили днешното човечество. Затова е интригуващо това, че и на четенето там се гледа точно като на религия – с уважение, с много любов и… инвестиции.

Пак книгите са и една от причините Азия да е увлечена в непрестанно развитие. Защото отваряйки се към света, на много места в огромния континент са готови за нова крачка напред.

Книгите несъмнено играят важна роля това да се случи. Ето няколко примера

685a612debccc28302e6454dc9049bba

Библиотеката на префектурата Акита

Една от най-старите в Япония, тя се развива от края на по-миналия век. През 1993-а получава и нова сграда. Преди десетина години разполага с около 800 хил. библиотечни единици. В Акита обаче има и още една известна библиотека – тази на местния университет. Любопитно е, че всички програми, които предлага, са с преподаване на английски.

seoul

Градската библиотека на Сеул

Намира се в сърцето на южнокорейската столица – в сграда, построена преди около век. Шири се на цели седем етажа, като предлага на своите читатели около 200 хил. тома. Разбира се, служи и за още много неща – представления, премиери, срещи. Неизменна част е от възпитанието на децата.

bhutan

Националната библиотека на Бутан

Говорим за една млада институция, която е създадена преди само 55 години. За сметка на това пък разполага с изключително ценна колекция – включително древни тибетски писания. Текстовете са изписани върху ръчно изработена хартия, затворена между дървени табли и опаковани в коприна. Сградата на библиотеката също е традиционна и буди единствено възхищение.

^

Библиотеката Люян в Китай

Отворена е преди десетина години в малко селце, като се разчита точно тя да оживи местната общност, от една страна, и да докара туристи, от друга. И наистина, сега я посещават хиляди китайци, като вече има и туристи и от чужбина. Идеята е обектът да се слее с природата, затова фасадата е изградена от клонки, а вътре пространството буквално е изляно – рафтовете за книги се сливат с местата за четене.

ChungyoEslite_fullsize

Книжарница Еслит в Тайван

Веригата е сред най-големите в страната, като съществува от 1989-а. Сред гордостите е голямата книжарница в Ксини. Разположена на площ от 8000 кв. м, тя е създадена с концепция да е денонощна. Сега веригата разполага с 38 обекта. Търси развитие на бизнеса си и в Китай.

Livraria-Seikando-em-Matsumoto-é-uma-graciosa-cópia-do-Castelo-da-cidade2

Книжарница-легенда от Япония

Сейкандо” работи от времето на Втората световна война. Тогава дори се наложило за малко да се евакуира, но после нещата си идват на мястото. Прилича на средновековна японска крепост – това е обаче така, защото собственикът решил през 50-те да ѝ придаде нов вид; по това време недалечният замък – един от символите на Мацумото, бил в ремонт. Така че тук се срещат… миналото и бъдещето.

once

Книжарница, вдъхновена от филм – в Китай

Казва се „Веднъж” – точно като превърналия се в знаков филм на Джон Карни с Глен Ханзард и Маркета Иглова в главните роли. Книжарницата е в Сямън – 3,5-милионен град в Китай. Помещава се в стара къща и прилича повече на уютна вила, отколкото на книжарница. Тук се провеждат много читателски срещи или пък се гледат стари филми. Книгите също са навсякъде.

2014-05-19-11-16-40_photo

Литературно кафене в Сеул

Кома” сякаш съществува заради книгите. Те заемат цялото пространство – от пода до високия таван. Затова и към библиотеката в заведението са изградени стълби, с които посетителите да достигат по-невъзможните места. Интересна политика е и това, че се продават последни екземпляри от книги – значи и по-евтини.

R

Книжен магазин в Сингапур

BooksActually е и книжарница, но и нещо като машина на времето. Тук има колекция от филмови камери, а също и пишещи машини. Мястото съществува от двайсетина години – създателят му Кени Лек е сред двайсетте най-влиятелни личности в сферата на изкуството в Сингапур. За жалост, тази история е с по-тъжен финал, защото ковид принуждава BooksActually да затвори и сега книжарницата съществува само онлайн.

По материали от BuzzFeed

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hollystephenkingcouv

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 септември – 24 септември)

Очаквано, новият роман на Стивън Кинг „Холи“ се позиционира на първо място тази седмица, а …