Начало / Свят / 87-годишен може да спечели наградата „Букър”

87-годишен може да спечели наградата „Букър”

Номинирани са общо 13 автори

Treacle-Walker-Come-In-16x9-1

Точно обявяването на имената беше като че ли литературното събитие на юли. Веднага бяха записани и няколко постижения, невиждани досега – като това 20-годишен писател да получи шанс за престижното отличие. Става дума за Лейла Мотли, чийто дебют се казва Nightcrawler, роман за расизма и сексуалното насилие. Мотли вече официално е най-младият участник във финалната фаза на наградите.

Алън Гарнър също заслужава възхищение – британецът става популярен през 60-те на миналия век със своите фентъзи книги за деца. Сега е на 87 и… на крачка от „Букър”. Книгата му се казва Treacle Walker – история на приятелството между дете и скитник.

В престижната компания са още американките Карън Джой Фаулър и Елизабет Страут. Отново е номинирана зимбабвийката НоВайълет Булауайо, която вече имаше шанс да спечели през 2014-а. Нейната книга Glory е вдъхновена от класическата история „Фермата на животните” от класика Оруел. Още едно име от далечна страна – на крачка от „Букър” сега е и писателят от Шри Ланка Шехан Карунатилака.

Журито е разгледало общо 169 заглавия, за да стигне до тези 13 номинации. Негов председател тази година е Нийл Макгрегър, който е бил и директор на Британския музей. Самият той характеризира постъпилите книги като „реалистични, фантастични или криминални”.

Много от произведенията, които изчетохме – казва председателят на журито, – разказват за тлеещи с години конфликти и безправие, занимават се с изплъзващата се принципност на справедливостта.

Booker_Photo_Grid_Hero_Intl 2022_sepia

Краткият списък за „Букър” ще се появи на 6 септември. На 17 октомври ще стане известен и тазгодишният победител. Мястото на церемонията е Лондон. Авторът, който спечели, ще получи и чек на стойност 50 хил. лири.

Отличието се връчва от 1969-а, като благодарение на него утвърждават името си в занаята много автори. Първоначално се връчва само на писатели от Великобритания или бившите британски колонии, но от 2014-а е за роман, написан в оригинал на английски и издаден на Острова.

Последните години от надпреварата са под знака на американските писатели. И тази година шестима от тринайсетте са именно американци. Много литературни критици отбелязват, че така „Букър” е подчинен по-скоро на американската литература и призовават за връщане на първоначалните правила. В същото време обаче повечето от тазгодишните номинирани разчитат на независими издатели, за да стигнат до своята публика.

„Букър” миналата година спечели южноафриканецът Деймън Галгут със своята The Promise. В нея семейство колонизатори обещават земята и дома си на своите чернокожи наемници – стига да работят за тях цял живот, но после се отмятат.

Информация и снимки от Booker Prize Foundation, PlanetCirculate, Wikiwand и Yorkshire Festival Of Story

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

frame_0000

„Времеубежище“ зазвуча с гласа на известен британски актьор

Той вече донесе късмет на Георги Господинов и Анджела Родел 54-годишният Тоби Стивънс записа тази …