Начало / Автори / Британски писател напомни, че природата е най-голяма

Британски писател напомни, че природата е най-голяма

Ед Йънг издаде книга, в която говорят животните

62bdfd7b5eb42.preview

Човекът е несмирно малък на фона на онова, което се разиграва покрай нас в света. И така може да се обобщи An Immense World, една от най-очакваните нехудожествени книги това лято. Неин автор е носителят на „Пулицър“ Ед Йънг, който отдавна съчетава науката и писането.

Ед Йънг натрупа популярност и покрай реалистичните си коментари и анализи, свързани с ковид. Именно това му донесе и престижния „Пулицър“ в областта на журналистиката.

Публицистът се отличава с жив и завладяващ стил, който е наричан „бъдещето на научната журналистика”. Образованието му е в областта на биохимията. Публикува както в сериозни научни списания, така и в популярни медии. Дълго време поддържа и блог за наука, в който споделя факти и открития.

Сега 40-годишният Йънг привлече вниманието с необичайния си проект, наречен An Immense World. По страниците на книгата писателят се посвещава на… чувствителността на животните

Ed-Yong-An-Immense-World

Ед Йънг запознава читателите си с бръмбар, който привлича огън, и костенурка, която може да следи магнитното поле на Земята. Сигурно ще се изненадате, че рибите в една река общуват помежду си с електрически сигнали, а грубата наглед кожа на крокодила е всъщност чувствителна като връхчетата на пръстите в човешка любовна игра. Журналистът и учен обяснява какво виждат пчелите, когато избират растение, на което да кацнат, как възприемат песните си птиците и какви сетива се активират в домашния ви любимец, когато се озове на улицата.

Забавна, провокативна и пълна с радост от живота, An Immense World напомня, че сме само едно от многото творения на нашата планета –  пък и всички функционират по своя си начин. Заглавието беше сочено като едно от най-очакваните през лятото на 2022-а. Прогнозите се сбъднаха, като Би Би Си обяви An Immense World за книга на седмицата при излизането ѝ – възторжено реагираха и читателите в Америка, където томчето дебютира под номер две в листа с бестселъри на „Ню Йорк Таймс”. Ще се радваме да я видим и на български!

Информация и снимки от edyong.me, KQED и AlmoOon

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …