Начало / Любопитно / 15 цитата за умението да разказваме истории

15 цитата за умението да разказваме истории

Способността да го правим е основополагаща днес

15

Историите са навсякъде около нас – достатъчно е да се съсредоточим върху българското политическо лято. Сякаш действащите лица в него се надпреварват да разказват едно или друго, а именно от стила и таланта им зависи накъде се накланят предпочитанията на публиката.

Колкото по-убедителен разказвач си, толкова по-сериозен ще си и в очите на своите последователи. Обратно, лошата история в наше време те запокитва в ъгъла на излезлите от употреба действащи лица – сцената остава за по-можещите.

Разбира се, умението да разказваш е ключово и при създаването на книги. Самото то е творчески процес, който може да се изучава дълго.

Ето 15 цитата за умението да споделяме – приемете ги като малко вдъхновение да разкажете своята история

citaty

  1. „Умението да разказваш разкрива смисъла на всичко, преди още то да се е сдобило с погрешна дефиниция” (Хана Аренд, германско-американски политически теоретик и философ)
  2. „Да разкажеш история, това е най-хубавият начин да изпратиш мислите си в нашия свят днес.” (Робърт Маккий, американски сценарист и теоретик)
  3. „Знаете ли, всичко около нас разказва за нещо. Точно това е журналистиката.” (Том Брокау, американски тв водещ)
  4. „Ако ми обяснявате нещо, това е есе. Ако директно ми го показвате, това е история.” (Барбара Грийн, писател)
  5. „Не казвайте, че възрастната дама е крещяла – побутнете я и я оставете да крещи!” (Марк Твен, писател и журналист)
  6. „Писателят няма пред името си научна титла. По-добре е да има история, която да иска да сподели.” (мадам Поли Адлер, писател)
  7. „Историите са най-въздействащото оръжие в арсенала на един истински водач.” (Хауърд Гарднър, американски психолог, специалист по когнитивно развитие и педагогика)
  8. „Историите ни обясняват онова, което сме знаели, но сме го забравили; и ни припомнят какво още дори не сме си представили.” (Ан Уотсън, писател)
  9. „Трябва да разберете, мили мои, че най-краткият път между истината и човешкото битие е разказът.” (Антъни де Мело, свещеник, писател и мистик)
  10. „Много творения са интелигентни, но само едно от тях разказва истории – и това сме ние!” (Тери Пратчет, писател)
  11. „Не съществува история, която няма автор.” (Иржи Травничек, чешки литературен теоретик)
  12. „Авторът винаги има пред себе си две задачи: да разкрие характера и да промени характера.” (Ед Маккий, художник и музикант)
  13. „Силата на историята. Не се лишавайте никога от нея. И никога, никога, никога не я подценявайте!” (Тери Пратчет, писател)
  14. „Разказът – това е умението да отлагаш отговора!” (Даниела Фишерова, чешки педагог и писател)
  15. „Разказът, това е мисловен модул, който човечеството е развило, за да му помогне да схване причинно-следствената връзка.” (Крис Крауфорд, американски дизайнер на компютърни игри и писател)
Цитатите преразказа Краси Проданов
Снимки от „Уикипедия“ и архив

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …