Начало / Любопитно / „Златният“ Паисий е в продажба от днес

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години

0037067001656060302_1773943_630x458

Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. Тя е в продажба от днес – 27 юни 2022-а, като в първите дни има ограничение от една монета на физическо лице. Празничната двулевка е от злато и заради това ще струва 3755 лв. на касите на БНБ. Ще се продава и в някои частни банки. Ограничението от една монета на човек отпада от 30 юни.

Юбилеят на създателя на „История славянобългарска” се отбеляза и в Банско, което е едно от вероятните родни места на видния ни просветител. Началното училище в града, което носи неговото име, създаде и спектакъл, наречен „Аз – Паисий. Наред с децата на сцената се появява и Филип Аврамов в ролята на Паисий Хилендарски. Училището има и химн, който се казва „Паисиевци”.

През 2022-а се отбелязват още два важни юбилея, свързани с личността на големия български възрожденец. Той е всъщност канонизиран от църквата ни преди 60 години, а своята „История славянобългарска” създава преди 260.

Наред с ученическите издания, тя може да се открие в „Хеликон” и в още няколко, които заслужават внимание. Сред тях е и това на българския манастир в Света Гора. То е плод на съвместната дейност на монашеското братство и учените сътрудници на манастира от Софийския университет. Има и фототипно издание, реализирано в сътрудничество със Зографската света обител и Националната ни библиотека – дело е на сдружение „Българска история”.

Регионалната библиотека в Стара Загора пък организира със съмишленици кампания за съвременни преписи на „История славянобългарска”. Включиха се над 1400 души от пет области в страната. Самите преписи са изпратени в Атон, за да получат благословия.

paisiy-hilendarski-portret-ot-hudozhnika-koyu-denchev

Паисий Хилендарски е сред най-почитаните исторически личности. Мисията, която си поставя, е да пробуди националното ни самосъзнание. Затова и пише своята „История славянобългарска”

Използвани са снимки от БНБ и портрет на художника Кою Денчев

 

Прочетете още

IMG-6d9d98f7c0f366fc5b2970b071f16a64-V

Честит празник на българите с книга!

24 май е – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета …