Начало / Любопитно / Прочут писател се завръща след 16 години

Прочут писател се завръща след 16 години

За последно е публикувал през далечната 2006

o7fz13y1oow31

Кормак Маккарти е смятан за един от най-големите живи американски писатели на нашето време. На всичко отгоре сега той ще наруши мълчанието си, продължило цели 16 години. Наесен се очаква да излязат два романа, родени изпод перото му.

Критиката отдавна е включила Маккарти сред най-великите от неговото поколение – заедно с Филип Рот и Дон ДеЛило например. Последната книга на американския писател – „Пътят”, е обявена за книга на десетилетието от „Таймс”. Изключително популярни и обичани са и други негови творби като „Няма място за старите кучета”, по която Братя Коен правят и образцов филм.

Затова и новината за нови две книги на Кормак Маккарти се посреща с ентусиазъм. The Passenger и Stella Maris ще се появят на пазара в рамките на месец тази есен. На корицата ще е логото на „Алфред А. Кнопф“ – част от „Пенгуин Рандъм Хаус”.

Новите книги се целят в теми като морала, науката и греховното наследство. Според издателите стилът на автора е много по-различен от всичко, което е създал досега. При това Кормак Маккартни споменава, че работи върху The Passenger още преди седем години. Тогава той заявява на среща с читатели в Санта Фе, че книгата ще е фокусирана върху езотеричната представа за математиката, физиката и човешкото съзнание.

Обикновено действието в книгите на Маккарти се развива някъде в Американския Юг, а по страниците се търси разликата между доброто и злото, като се изследва човешката жестокост и желание за мъст. Самият писател обича науката и е част от управителния съвет на Институт Санта Фе, който се занимава с теоретични разработки.

Една от новите книги на Маккарти – Stella Maris, разказва за жена, която притежава необикновен математически талант и в същото време страда от халюцинации. Това е и първата книга в кариерата на писателя, в която той поверява главната роля именно на жена. През 2009-а дори заявява пред „Уолстрийт Джърнъл”: „От петдесет години се каня да напиша роман за жена. Никога няма да съм изцяло подготвен, но трябва да опитам поне веднъж.

Първата версия на двете книги писателят предава още преди осем години. Издателите дори смятат да ги издадат в общ том, но накрая се отказват от идеята. „Имаме цели два романа от може би най-известния жив американски писател – казват от „Алфред А. Кнопф“, – и въпросът беше как читателите да стигнат до тях, за да им се насладят, но в същото време и да осъзнаят, че едната книга обогатява представата за другата.

Website-header

The Passenger ще излезе в края на октомври, а Stella Maris – около месец по-късно. Тиражът и на двата романа ще е 300 хил. екземпляра

Използвани са снимки от reddit.com, caterina.net и panmacmillan.com

Прочетете още

04

„Това е моето дърво“ – ключ към емоциите на децата

Септември ще е под техния знак Малките читатели се нуждаят от специфични книги, които да …