Начало / Интервюта / Стейси Уилингам: Ако зло се случва под собствения ви покрив, как ще се погледнете?

Стейси Уилингам: Ако зло се случва под собствения ви покрив, как ще се погледнете?

В трилъра на Стейси Уилингам „Проблясък в мрака“, Клои – дъщеря на осъден убиец, се бори с последиците от престъпленията на своя баща. Заедно с възродилия се у нея ужас, млади момичета изчезват отново от родния ù град Луизиана. Този път бащата злосторник не може да е отговорен, тъй като от години е в затвора. Но Клои е решена да разкрие виновникът.

Холивудската звезда Ема Стоун вече продуцира сериал по романа за HBO, а авторката споделя  подробности от историята на своята героиня и с какво се надява тя да заинтригува читателите.

Stacy Willingham

-Стейси, кое ви вдъхнови да напишете „Проблясък в мрака“?

-Винаги съм била запленена от психологията и в частност от серийните убийци. Има много романи на тази тема, но в любимите ми централен мотив е играта на котка и мишка, между детектив и престъпник. Исках да разкажа тази история през очите на някого, който е обичал убиец. Така разказът не е едностранчив, има дълбочина, и благодарение на нея изследваме сложните състояния, през които преминава дъщерята на злодея.

-Тя е психолог по професия. Как се създава герой, който толкова добре работи с човешката природа?

-Клои не е идеална, а това я прави интересна, но и дразнеща. Понякога направо ми идеше да я хвана и да я разтърся. Защото тя дава на себе си същите съвети, които отправя към своите клиенти, без лично да ги спазва. Заради тежкото си детство Клои познава психологическата травма, а не знае как да се отърве от преживяното. Има нужда да го преодолее и да продължи напред, но все още е обгърната от него като в пашкул.

-Клои е недоверчива, понеже е дъщеря на убиец. Това обаче прави ли я добър следовател?

233443_b-Тя подозира всички и непрекъснато мисли за онези предупредителни знаци, които е могла да разпознае като дете, преди да е станало късно. Затова, макар и пораснала, независимо дали с основание или без, Клои не вярва на никого. От една страна това е полезно, защото подхожда с внимание към хората, от друга  поставя жената в неизгодно положение, тъй като тя и на себе си не вярва.

-Вие живеете в Чарлстън, Южна Каролина, а действието на вашата книга се развива в Бро Бридж, Луизиана. Какво харесвате в Юга?

-Има нещо уникално в атмосферата на Юга. Въздухът е като масло, толкова гъст и горещ, че чак го усещаш. Звукът на крещящите цикади, жабите… там има истински бял шум. Историята ми трябваше да се развива на юг и аз просто почувствах, че Луизиана е точното място за нея. Търсех малък град, защото изчезването на шест момичета при такова малко население, би било огромно събитие. Бро Бридж освен това е световната столица на раците. Сцената с фестивала на раците е една от любимите ми.

-Какво се надявате читателите да запомнят от вашия роман?

-Искам да предизвикам всеки! Представете си, че сте Клои и идвате от любящо семейство, пазите мили спомени с родителите си и изведнъж осъзнаете, че нещо потресаващо и зло се случва под собствения ви покрив, без да сте имали представа — как ще възприемете света? А как ще погледнете себе си!?

Интервюто предостави изд. „Ера“

Заглавието е на Лира.бг

снимка: stacywillingham.com

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Меган Абът: Всяка жена се омъжва за непознат

Какво ще стане, ако само няколко месеца след сватбата идеалният съпруг се превърне в напълно …