Начало / "Четящият човек" / Книги, които правят всяка жена специална

Книги, които правят всяка жена специална

Пъстър букет от заглавия, та да изпъкнат силните им страни

8Mart

8 март е – ден, който е отреден за жените, макар че предизвиква различни емоции. Можем обаче да погледнем на него като на подходящ момент, в който да отбележим достиженията на по-добрата половина от човечеството. При това както в политическа, така и в икономическа или социална област. Ако бъдещето зависи от жените… сигурно ще е красив светът!

Денят обаче е също така, за да си припомним колко нараними са жените. Как женствеността се нуждае от специални грижи – досущ както най-нежното цвете.

Празникът присъства и в календара на ООН, при това от 1975 г. Иначе корените на случващото се на 8 март водят към далечната 1857, когато е първият Марш на празните тенджери в Ню Йорк – начин шивачките там да изразят недоволството от условията на труд.

Трудно е било на жените да получат право да са като мъжете – първото автомобилно състезание за жени стартира пак в Ню Йорк през януари 1909-а. През 1989-а пък на сцена дебютира изцяло женски оркестър, носещ името на Вивалди – случва се в Москва.

Нашето време обаче превръща 8 март в ден на внимание към нежния пол. Затова и книгите, които препоръчваме, са такива – разкриват най-красивото в жените.

01

Силни и устремени – като Мишел Обама

Бившата първа дама на САЩ е описвана като жена с твърд характер и голямо сърце. В книгата си пък тя споделя и своите болки, и разочарования. Силни жени всъщност винаги е имало. Ако се върнем към характера на една от най-известните писателки – Агата Кристи, бързо ще го установим. Тя също разказва с много искреност за живота си. И още един съвременен образ – на поп иконата Марая Кери. По страниците на автобиографията си търси… смисъла. И предлага ключ към самата себе си. Всички тези образи накуп разкриват какво е магията да си жена.

02

Пазителки на любовта и радостта от живота

Жените в много отношения са всъщност по-силни от мъжете – доказват го редица проучвания. Силата да си жена като процес представя и Рейчъл Джейн Грувър. Между другото, на жените някак им отива да са бунтарки. Много мъже всъщност обожават това тяхно качество. Затова е интересен този „Наръчник на бунтарката”, създаден от Бека Андерсън. Лиз Бурбо също има необикновено важен съвет към всяка една дама – „Слушай своето тяло”. Но това е пътуване в неизвестното за цял живот – целта е една… Щастлива жена.

03

Жена като от книга

Класическите романи рисуват в пълнота жени, които са едновременно силни, борбени и красиви – например Джейн Еър, героинята на Шарлот Бронте. Точно класики като „Ема” от Джейн Остин подсказват, че всяка една жена извървява дълъг път, за да осъзнае, че може да е специална в живота на друг. Но жените са и най-деликатната част от обществения организъм – проклятие е съдбата им да е трагична като в „Ана Каренина” на Лев Толстой. Книга по книга, така можем да изградим любимия женски образ, който да ни е пример и в живота.

04

Нека дарим първо обич

Големите литературни примери не заместват простичък жест на обич, който може да направим именно на 8 март – например цвете и такъв подарък като сборника „Благодаря ти, мамо”, пълен с вдъхновяващи стихове. По същия начин работи и „Майка. Жена”, побрала избрани мисли и цитати – думи на любов. Още една порция вдъхновение – с „Малки думи на обич”, в която пък признанието в любов идва от големи писатели. И всичко това – с обич към нея.

Изберете най-хубавия и вдъхновяващ подарък за 8 март от „Хеликон“  – книга
Вдъхновяващи заглавия за празника събра Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …