На фокус
Начало / "Четящият човек" / Книги, които правят всяка жена специална

Книги, които правят всяка жена специална

Пъстър букет от заглавия, та да изпъкнат силните им страни

8Mart

8 март е – ден, който е отреден за жените, макар че предизвиква различни емоции. Можем обаче да погледнем на него като на подходящ момент, в който да отбележим достиженията на по-добрата половина от човечеството. При това както в политическа, така и в икономическа или социална област. Ако бъдещето зависи от жените… сигурно ще е красив светът!

Денят обаче е също така, за да си припомним колко нараними са жените. Как женствеността се нуждае от специални грижи – досущ както най-нежното цвете.

Празникът присъства и в календара на ООН, при това от 1975 г. Иначе корените на случващото се на 8 март водят към далечната 1857, когато е първият Марш на празните тенджери в Ню Йорк – начин шивачките там да изразят недоволството от условията на труд.

Трудно е било на жените да получат право да са като мъжете – първото автомобилно състезание за жени стартира пак в Ню Йорк през януари 1909-а. През 1989-а пък на сцена дебютира изцяло женски оркестър, носещ името на Вивалди – случва се в Москва.

Нашето време обаче превръща 8 март в ден на внимание към нежния пол. Затова и книгите, които препоръчваме, са такива – разкриват най-красивото в жените.

01

Силни и устремени – като Мишел Обама

Бившата първа дама на САЩ е описвана като жена с твърд характер и голямо сърце. В книгата си пък тя споделя и своите болки, и разочарования. Силни жени всъщност винаги е имало. Ако се върнем към характера на една от най-известните писателки – Агата Кристи, бързо ще го установим. Тя също разказва с много искреност за живота си. И още един съвременен образ – на поп иконата Марая Кери. По страниците на автобиографията си търси… смисъла. И предлага ключ към самата себе си. Всички тези образи накуп разкриват какво е магията да си жена.

02

Пазителки на любовта и радостта от живота

Жените в много отношения са всъщност по-силни от мъжете – доказват го редица проучвания. Силата да си жена като процес представя и Рейчъл Джейн Грувър. Между другото, на жените някак им отива да са бунтарки. Много мъже всъщност обожават това тяхно качество. Затова е интересен този „Наръчник на бунтарката”, създаден от Бека Андерсън. Лиз Бурбо също има необикновено важен съвет към всяка една дама – „Слушай своето тяло”. Но това е пътуване в неизвестното за цял живот – целта е една… Щастлива жена.

03

Жена като от книга

Класическите романи рисуват в пълнота жени, които са едновременно силни, борбени и красиви – например Джейн Еър, героинята на Шарлот Бронте. Точно класики като „Ема” от Джейн Остин подсказват, че всяка една жена извървява дълъг път, за да осъзнае, че може да е специална в живота на друг. Но жените са и най-деликатната част от обществения организъм – проклятие е съдбата им да е трагична като в „Ана Каренина” на Лев Толстой. Книга по книга, така можем да изградим любимия женски образ, който да ни е пример и в живота.

04

Нека дарим първо обич

Големите литературни примери не заместват простичък жест на обич, който може да направим именно на 8 март – например цвете и такъв подарък като сборника „Благодаря ти, мамо”, пълен с вдъхновяващи стихове. По същия начин работи и „Майка. Жена”, побрала избрани мисли и цитати – думи на любов. Още една порция вдъхновение – с „Малки думи на обич”, в която пък признанието в любов идва от големи писатели. И всичко това – с обич към нея.

Изберете най-хубавия и вдъхновяващ подарък за 8 март от „Хеликон“  – книга
Вдъхновяващи заглавия за празника събра Краси Проданов

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …