Начало / Любопитно / Първата американска консерватория се слави и с библиотека

Първата американска консерватория се слави и с библиотека

Представлява истинска катедрала на книгите

4815f4db3e25ccde58_from above & side view

Носи името на Джордж Пийбоди, който навремето финансира изграждането ѝ. Пийбоди е банкер и икономист, един от най-богатите хора в света през 19. век. Става известен обаче и с благотворителните каузи, които подкрепя. Много държи на образованието и затова инвестира големи средства именно в тази област.

Така отваря врати и Музикалната консерватория Пийбоди, която днес е под шапката на Университета Джон Хопкинс. Като част от консерваторията възниква и библиотеката, съществуваща всъщност точно от годината на нашето Освобождение – 1878-а.

Архитектурният проект е повече от смел – огромен атриум е сърцето на библиотеката. Детайлите предизвикват възхита – както например парапетите на всеки етаж. Подът е от мрамор. През деня пък шестте етажа на институцията се осветяват от естествена светлина. Ненапразно библиотеката се сдобива с прозвището „катедрала на книгите”.

Сбирката от книги става все по-ценна с времето. Значителна част от заглавията са от времето на създаването на библиотеката. Богати са отделите с четива на тема археология, наука, литература.

bibl

В наши дни библиотеката е изключително търсена като декор за нови филми. В нея се снимат и много предавания. Наследството на Пийбоди е пазено и обичано. Библиотеката е станала символ на Балтимор

Лира.бг по материали от Atlas Obscura

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

c142532c1e

Почина Кольо Николов, който разнасяше колети и си пишеше с Рей Бредбъри

Авторът-емигрант почти отсъства от нашата литературна сцена Писателят напуска за първи път страната в годините …