Начало / Любопитно / Първата американска консерватория се слави и с библиотека

Първата американска консерватория се слави и с библиотека

Представлява истинска катедрала на книгите

4815f4db3e25ccde58_from above & side view

Носи името на Джордж Пийбоди, който навремето финансира изграждането ѝ. Пийбоди е банкер и икономист, един от най-богатите хора в света през 19. век. Става известен обаче и с благотворителните каузи, които подкрепя. Много държи на образованието и затова инвестира големи средства именно в тази област.

Така отваря врати и Музикалната консерватория Пийбоди, която днес е под шапката на Университета Джон Хопкинс. Като част от консерваторията възниква и библиотеката, съществуваща всъщност точно от годината на нашето Освобождение – 1878-а.

Архитектурният проект е повече от смел – огромен атриум е сърцето на библиотеката. Детайлите предизвикват възхита – както например парапетите на всеки етаж. Подът е от мрамор. През деня пък шестте етажа на институцията се осветяват от естествена светлина. Ненапразно библиотеката се сдобива с прозвището „катедрала на книгите”.

Сбирката от книги става все по-ценна с времето. Значителна част от заглавията са от времето на създаването на библиотеката. Богати са отделите с четива на тема археология, наука, литература.

bibl

В наши дни библиотеката е изключително търсена като декор за нови филми. В нея се снимат и много предавания. Наследството на Пийбоди е пазено и обичано. Библиотеката е станала символ на Балтимор

Лира.бг по материали от Atlas Obscura

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …