На фокус
Начало / Без категория / Три книги в цветовете на България

Три книги в цветовете на България

Помагат да видим и себе си в повече цветове

bul

Март винаги е означавал повече надежда – и заради мартениците, които ни заливат още през първите му дни, и заради 3 март, който идва веднага след това. Тази година е необичаен – по един тревожен и будещ съмнения в основата на цивилизоваността ни начин. Но насочим ли поглед към родната земя, си даваме сметка, че си струва да вярваме в нея и да я обичаме. Нали миналото е за да се поучим от грешките си и да работим за това настоящето да е по-добро. А книгите много помагат да видим различните лица на България и да съхраним спомена за онова, което е било.

Ето сега три заглавия, които помагат да сме българи.

tri

Най-хубавите места от родината

На едно място ги събира фотоалбумът на Страхил Добрев. При това снимките са запечатали 70-те и 80-те на миналия век, така че ще е интересно да открием разликите.

Страхил Добрев е известен с многото снимки на манастири, които прави в живота си, а най-ценното от делото му съхранява и тази необикновена книга, наречена именно „България”.

Друг ъгъл, но същата любов – към отечеството

Пак фотографии, а и гравюри, е събрала по страниците си друга книга, която пак се казва „България”. Томчето побира около 250 известни гравюри и снимки, събрани на едно място от проф. Людмил Спасов. Нашият историк обяснява произхода им и тълкува изображенията. Така че се пригответе за любопитна разходка в историята.

Поглед към самите нас отвън

И още един любопитен поглед към нашата България – този път с помощта на „Френска хроника”, обхващаща годините между 1841-а и 1913-а. Това са дописките във вестник „Илюстрасион”, които рисуват обективна и безпристрастна картина към най-важните събития от епохата.

А най-важното сред най-важните, то се знае, е самото Освобождение – нека ни е честито

Три заглавия за България предложи Краси Проданов
Снимки: Деница Проданова и архив на Лира.бг

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …