Начало / Автори / Радостта от четенето дължим на таланти като Бърнс и Чехов

Радостта от четенето дължим на таланти като Бърнс и Чехов

Създават литературни вкусове и течения

271645667_4713751455375513_1209942624198401753_n

Имената на седмицата – това са онези автори, чиито годишнини отбелязваме тези дни… А музата на хубавите книги е свършила много работа през столетията именно в края на януари!

Ето ги онези автори, които са родени именно сега и са се подписали трайно върху литературните ни вкусове. Хубаво е, че имаме повод да ги споменем с добро и да им благодарим…

25 януари е силно писателски ден

Не един и два таланти са се родили точно на тази дата през вековете. Робърт Бърнс идва в света ни през 1759 година. Считаме го за основоположник на романтизма. 115 години по-късно, през 1874-а, на същия този 25 януари на бял свят се появява Съмърсет Моъм, който става емблема на хубавата драматургия и белетристика.

Вирджиния Улф пък е едва с осем години по-малка от Моъм – тя се ражда пак на 25 януари, но през 1882-а. Също британка, Улф е в основата на появата на такова значимо течение в литературата, каквото е модернизмът.

И за да не кажете, че големи имена са се появявали само в миналото, ето един наш съвременник – Алесандро Барико също е роден на 25 януари, но през относително близката 1958-а. Сега е сред най-четените италиански писатели по света.

lica

Машината на времето насочваме към 29 януари

Точно на 29-и – за всеобщо щастие на всички, които обичат и книгите, и театъра, започва земният път на Антон Чехов. Годината е 1860-а. Разказите, пиесите – просто всичко, излязло изпод перото му, ни кара да обожаваме четенето и драматургичното изкуство!

Също толкова хубави думи можем да кажем и за Ромен Ролан, роден едва шест години след Чехов – пак на 29 януари. Той изпъква с невероятния си морал, просто един истински идеалист насред бурните времена, в които живее. Има и Нобелова награда за литература.

korici

Такива са имената, белязали литературната ни седмица. Оставили са много книги – ценни редове, в които се отразява и светът ни, наред със самите им личности. А може би в наследеното от такива таланти ще открием и себе си

Имената на седмицата представи Краси Проданов

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …