На фокус
Начало / Автори / Радостта от четенето дължим на таланти като Бърнс и Чехов

Радостта от четенето дължим на таланти като Бърнс и Чехов

Създават литературни вкусове и течения

271645667_4713751455375513_1209942624198401753_n

Имената на седмицата – това са онези автори, чиито годишнини отбелязваме тези дни… А музата на хубавите книги е свършила много работа през столетията именно в края на януари!

Ето ги онези автори, които са родени именно сега и са се подписали трайно върху литературните ни вкусове. Хубаво е, че имаме повод да ги споменем с добро и да им благодарим…

25 януари е силно писателски ден

Не един и два таланти са се родили точно на тази дата през вековете. Робърт Бърнс идва в света ни през 1759 година. Считаме го за основоположник на романтизма. 115 години по-късно, през 1874-а, на същия този 25 януари на бял свят се появява Съмърсет Моъм, който става емблема на хубавата драматургия и белетристика.

Вирджиния Улф пък е едва с осем години по-малка от Моъм – тя се ражда пак на 25 януари, но през 1882-а. Също британка, Улф е в основата на появата на такова значимо течение в литературата, каквото е модернизмът.

И за да не кажете, че големи имена са се появявали само в миналото, ето един наш съвременник – Алесандро Барико също е роден на 25 януари, но през относително близката 1958-а. Сега е сред най-четените италиански писатели по света.

lica

Машината на времето насочваме към 29 януари

Точно на 29-и – за всеобщо щастие на всички, които обичат и книгите, и театъра, започва земният път на Антон Чехов. Годината е 1860-а. Разказите, пиесите – просто всичко, излязло изпод перото му, ни кара да обожаваме четенето и драматургичното изкуство!

Също толкова хубави думи можем да кажем и за Ромен Ролан, роден едва шест години след Чехов – пак на 29 януари. Той изпъква с невероятния си морал, просто един истински идеалист насред бурните времена, в които живее. Има и Нобелова награда за литература.

korici

Такива са имената, белязали литературната ни седмица. Оставили са много книги – ценни редове, в които се отразява и светът ни, наред със самите им личности. А може би в наследеното от такива таланти ще открием и себе си

Имената на седмицата представи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Знаменитата Бел Кауфман за живота: Нека му се радваме, макар че ще ни убие

Писателката докрай е пример за висок дух Родена в Берлин и израснала в Одеса, Кауфман …