Начало / Свят / Престижно издателство се извини на милиардера Абрамович

Престижно издателство се извини на милиардера Абрамович

Харпър Колинс” ще промени пасажи в излязла вече книга

52100839-0-image-a-12_1640172541979

Putin’s People разкрива начина, по който КГБ властва в Русия, както и пътя на структурата на Запад. Авторът Катрин Белтън е била навремето кореспондент на „Файненшъл таймс” в Москва, като сега работи за „Ройтерс”.

Самата книга се появи в книжарниците през 2020-а, което предизвика бурна реакция от страна на 54-годишния Абрамович. Според книгата той е купил футболния „Челси” по нареждане на Кремъл. Милиардерът обаче отхвърля тезата, че има близки отношения с Путин.

Затова и още преди излизането на Putin’s People настоява за промяна на части от съдържанието ѝ. Книгата обаче се появи на пазара непроменена, което логично доведе до завеждане на дело от страна на руснака с израелски паспорт.

Съдът установи общо девет клеветнически твърдения, като това доведе до промяна в гледната точка на издателството. Така се стигна до извънсъдебно решение, по силата на което Абрамович ще получи извинение, а вместо да плащат обезщетение на милиардера, от „Харпър Колинс” ще направят дарение за благотворителни каузи. Ще бъде променена и книгата. Putin’s People ще съдържа пасажи, които включват коментарите на говорителя на Абрамович.

За „Харпър Колинс” това не е първият подобен случай. Дело срещу тях заведе руският предприемач Михаил Фридман. Своите права в съда потърси и руският икономист и колекционер Пьотър Авен. Общото между тях и Абрамович всъщност е това, че използват услугите на една и съща адвокатска кантора. И в предишните случаи се стигна до извинение от страна на издателството, понеже хората, споменати в книгата, не са потърсени за коментар. Самият адвокат Томлинсън отрече това да е било координирана атака срещу издателската къща. Според него засегнатите са го ангажирали напълно случайно и всичко е стечение на обстоятелствата. А дело срещу автора на книгата заведоха и от „Роснефт”.

Според организации, борещи се за свобода на словото, става дума за хитро използване на вратичките в английските закони, чрез които се налага контрол върху написаното.

5648A4F0-F7FC-4C2E-8304-0C2397E6E7C8

Благодарение на ексклузивни интервюта с вътрешни хора – казва се в анотацията на Putin’s People, – книгата разкрива как хората на Путин превземат обществения живот и цялата икономика. Как са спечелили милиардите си и как е изчезнала границата между близките до Путин и организираната престъпност.”

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

korici (4)

Тройка шедьоври за малкия човек и лапите на властта

Три заглавия от различни епохи, на които се смеем и плачем едновременно  „Кентърбърийски разкази“ е сборник в …