Начало / Любопитно / Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ

AP20147562390053

Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, че разликата от транссексуалността до биологичните полове е като от земята до небето. Оттогава насам отношението към нея рязко се промени, като все по-често тя е обект на хули и критики. Което всъщност не попречи поредицата за Хари Потър за пореден път да увеличи продажбите си в глобален план – „Хари Потър и философският камък” е актуално и най-продаваната тийн книга за годината в „Хеликон”.

Американската лига по куидич излезе със специално изявление – при това съвместно с конкурентната Висша лига по куидич. Чрез промяната на името на играта двете организации целят да се разграничат от човека, измислил куидича – самата Дж. К. Роулинг.

Сред прегрешенията ѝ е ироничното отношение към израза „хора, които менструират”. Според Роулинг нищо не може да замени биологичния пол. „Познавам и обичам „трансхора”, но да се изтрие понятие като пол означава мнозина от тях да изгубят възможността да дискутират пълноценно за живота си”, смята още 56-годишната писателка.

Изявленията ѝ предизвикаха бурна реакция и доведоха дори до това, че четирима автори от литературната агенция на Дж. К. Роулинг напуснаха, разграничавайки се от думите ѝ. Последваха и обвинения към нея, че отказва да подкрепи публично трансджендър-хората.

Засега не се знае само как ще е новото име на куидича. Мери Кимбъл, която е изпълнителен директор на Американската лига по куидич, смело заявява, че „моментът е преломен”, а също и това, че „този спорт го очаква голяма крачка напред”.

quidditch

За разлика от книгите и филмите, „истинският” куидич-некуидич се играе на спортен терен, сякаш е най-обикновен, а не магьоснически спорт. Относително популярен е, като отборите са смесени – по седем души; трима от единия и четирима от другия… пардон, пол

Всъщност самата дума е със запазени авторски права от времето на филмирането на книгите – държи ги „Уорнър Брос”. Така че свещеният гняв на двете организации може да се окаже и просто добре направена сметка за бъдещо развитие и привличане на спонсори – все неща, които сега са във всемогъщата сянка на самата Дж. К. Роулинг.

Тя пък, от друга страна, е в добра форма – сега в книжарниците е хит най-новата ѝ книга „Коледния Прасчо”.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

maxresdefault (2)

Излиза филм за момчето, останало инвалид заради Хари Потър

Животът му се променя след участие в екранизацията Дейвид Холмс е част от световноизвестната поредицата, …