Начало / "Четящият човек" / Двайсетгодишният „Хеликон“ кацна на рамото на Георги Тенев

Двайсетгодишният „Хеликон“ кацна на рамото на Георги Тенев

Писателят получи наградата за „антиутопичното си визионерство“

3 (3)

Георги Тенев е новият лауреат на литературната награда „Хеликон“, която се присъжда от едноименните книжарници вече двайсет години. Писателят получи престижното отличие за романа си „Резиденцията“, издаден от „Колибри“. Това стана в  Софийска градска художествена галерия, в компанията на предишни лауреати и номинанти на конкурса.

„Резиденцията“ бе една от дванайсетте номинации за 2021, а романът е награден, според формулировката на журито, „за антиутопичното си визионерство и дисекцията на понятието власт в многопластов аспект“.

Георги Тенев получи Бронзовия орел – пластика от скулптора Евгений Кузманов и символ на наградата, от ръцете на миналогодишния носител – Иван Станков. „Тази награда не е за мен, тя е за книгата ми“, каза в словото си Георги Тенев. И допълни, че е писал романа в тежък за страната и човечеството период.

Жури в състав проф. Боян Биолчев – председател, и членове Росица Ташева, Елена Алексиева, Емил Андреев и Бойко Ламбовски обяви и  останалите единадесет номинации за отминаващата година. Те станаха достояние на Герган Ценов за Накрая авторът умира“, на Иван Владимиров- Нав за „Вегаски истории за мистици и простаци“, на Захари Карабашлиев за Опашката“, на Деляна Манева за Шестият пръст“, на Алек Попов за „Мисия Туран“, на Христо Карастоянов за „Т като Ташкент“, на Николай Петков за „Шахматни етюди или 32 бели полета“, на Красимир Димовски за „Момичето, което предсказваше миналото“, на Петър Денчев за „Превъртане“,  на Ангел Еленков за „Мене ме сънува мравка“ и на Емине Садкъ за „Керван за гарвани“.

Интересното този път е, че журито бе почти изцяло съставено от досегашни лауреати на „Хеликон“, каза професор Боян Биолчев. Това е в чест на двайсетгодишнината на наградата.

За доброто настроение на публиката се погрижиха музикантите Антони Дончев и Росен Захариев, а водещ на вечерта бе актрисата от Народния театър Вяра Табакова.

Специално за годишнината бе представен и сборникът „От „Името“ до „Резиденцията“, систематизирал информацията за вторите десет години от съществуване на Наградата за нова българска проза „Хеликон“, в основата на който са трите обзорни статии за новата ни проза през призмата на наградите „Хеликон“. Техни автори са Алберт Бенбасат, Пламен Антов и Юри Лазаров.

nagr

Досегашни обладатели на приза са Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Владимир Полеганов, Боян Биолчев и Иван Станков. Двукратни носители са Алек Попов, Христо Карастоянов и Недялко Славов

По информация от книжарници „Хеликон“

Прочетете още

GKonstantinov2020

Георги Константинов посреща 80-годишнината си с нова книга

Съдържа само нови стихотворения „Живея високосно“ е побрала по страниците си стотина творби на поета …