Начало / Интервюта / Холи Мартин: Хората се наслаждават на подготовката за Коледа повече, отколкото на самия голям ден

Холи Мартин: Хората се наслаждават на подготовката за Коледа повече, отколкото на самия голям ден

Коледните романи на британската авторка създават истински празник

20200914_182604

Холи Мартин живее като в приказка – в малка бяла къща на брега на морето, и създава също толкова спокойни и топли истории. В тях обикновено след лека суматоха, съдбата на героите винаги се подрежда добре. Дамата е автор на 26 книги, превърнали се в бестселъри, от които българският читател познава четири – „Сапфиреният залив“, „Целувката, която спря дъжда“, „Градче на име Коледа“, „Коледа под боровинковия залез“. Освен всичко, тя се оказа удивително дисциплинирана и отворена за общуване, защото веднага отговори на въпросите ни. Благодарим на изд. „Ера“ за бързата реакция, включително за превода на това интервю.

– Г-жо Мартин, как се насочихте към романтичния жанр, трудно ли ви беше в началото, или стартирахте с лекота?

– Винаги съм писала истории, дори когато бях дете, това е нещо, което обичам да правя. Обичам и да чета романтични книги, така че реших да опитам и аз да напиша собствена. В началото беше трудно да подредя добре сюжета, но ставаше все по-лесно с всеки следващ опит.

– „Коледа под боровинковия залез“ и „Градче на име Коледа“ са две ваши заглавия с празнична атмосфера, които сега препоръчваме. Били ли сте на местата, за които разказвате – пълни с хора, превърнали кокетните си къщички в магазини за  коледни сладки и сувенири, и откъде толкова добре познавате хотелиерския бизнес?

– И двете истории са вдъхновени от място във Финландия, наречено Какслаутанен (Kakslauttanen Arctic Resort), там има дървени хижи и стъклени иглута, за да можете да наблюдавате Северното сияние. Имах късмета да спя в стъклено иглу и беше прекрасно. Те нямат коледен базар, но ние имаме много такива тук, в Англия, особено този в Winter Wonderand в Хайд Парк, Лондон. От него черпих вдъхновение. Няколко години работех в хотел. Отговарях за рецепцията, за настаняването, както и за организацията на сватби, конференции и различни партита.

– Вие самата изкушавате ли се от някакво ръчно творчество?

– Да, обичам, особено рисуването. Наскоро боядисах две градински пейки, също така и направих много красива декорация – дърво от копчета.

– Защо преди да стигнат до щастливия край в настоящето, героите ви се изправят срещу своето минало точно на Коледа?

– Мисля, че много хора се наслаждават на подготовката за Коледа и всички празнични събития повече, отколкото на самия голям ден. А героинята и героят да получат своя щастлив край на Коледа е най-добрият коледен подарък от всички.

И двете истории са вдъхновени от място във Финландия, наречено Какслаутанен, там има дървени хижи и стъклени иглута, за да можете да наблюдавате Северното сияние

Návrh bez názvu

– На мястото на кой ваш герой не бихте искали да бъдете и кого с радост бихте посрещнали вкъщи?

– Всички герои са ми като приятели, особено когато завърша книгата. Джордж от Snowflakes on Silver Cove е страхотен и забавен и мисля, че бих го поканила. От героините бих поканила Дарси от Summer at Rose Island, защото тя е морски биолог с интерес към акулите, така че смятам, че ще е интересно да си поговорим. Ани от The Guestbook at Willow Cottage притежава къща за гости точно до своя дом, при нея отсядат много различни гости, някои от тях не са особено приятни, така че не бих искала нейната работа.

– С какви чувства изпращате 2021 г.?

– Аз имам късмета да работя това, което наистина обичам, и съм много щастлива. Вълнувам се за новите книги, които предстои да излязат на пазара следващата година. В свободното си време плувах доста в морето тази година – заедно с кучето ми. Планирам да продължа да го правя и до новогодишната нощ. Страшно много ми харесва.

– Какво знаете за нашата страна, познавате ли българи? Защото и ние тук имаме море и планини с уютни къщи за гости, които напомнят тези от вашите книги, и превъзходна кухня :)

– Иска ми се да посетя България от много години. Имам приятелка българка и тя често ми разказва за красивите плажове и планини. Всъщност България беше една от страните, които планирах да посетя миналата година, но заради ситуацията това не се случи. Бих искала да разгледам стария град на Несебър, плажовете и езерата около Бургас, също ми се иска да видя заснежените планини и малки градчета, така че вероятно бих посетила и Банско, въпреки че не съм много добър скиор :)

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …