Начало / Любопитно / Тъмна сага за Ню Йорк стана фентъзи на годината

Тъмна сага за Ню Йорк стана фентъзи на годината

Алая Доун Джонсън се вдъхновява от Япония

Alaya-Dawn-Johnson

Trouble the Saints отвежда в потайностите на Ню Йорк, където всичко се случва по начин по-различен от онова, на което сме свикнали. За книгата казват, че е изпълнена с магия любовна история, която представя по алтернативен начин събития около Втората световна война. Пък и атмосферата на Манхатън наистина допринася романтиката и страхът да пуснат заедно корени в това необикновено четиво.

Книгата получи заслужена отплата, като стана най-добър роман при поредното раздаване на Световните награди за фентъзи, състояло се в Монреал.

Авторката Алая Доун Джонсън е позната у нас с „Летният принц” – тъмна история за постапокалиптичен свят, в който властват жените. Като цяло, привличат я именно сюжети, в които някой апокалипсис е помел познатата ни сега цивилизация. Подхваща и две серии, а работи доста и със свои колеги в жанра.

Трайно вдъхновение за Алая представлява Япония – самата тя изучава източни езици и култура. Точно в Страната на изгряващото слънце прави и първите си опити в областта на литературата. Наградите ѝ вече са сигурно дузина, макар да се захваща с големи творби сравнително рядко – пише внимателно и им отделя много време. Затова и издава нова книга веднъж на няколко години. Последната е именно Trouble the Saints, която излезе през 2020-а.

world-fantasy-awards-2021-trouble-saints-johnson-1

И още един щрих от въпросната церемония – наградите за цялостно творчество спечелиха Маргарет Астрид, позната с псевдонимите си Робин Хоб и Меган Линдхолм, както и Хауърд Уолдроп

Лира.бг по материали от Locus Magazine

Прочетете още

Prophet Song_author and book_teaser

Роман за разпада на Ирландия спечели „Букър“

„Държавата, в която живеем, се превърна, в чудовище“, казва главната героиня Prophet Song на Пол Линч …