Начало / Читатели / Книги за добри хора

Книги за добри хора

Четенето прави самите нас по-благородни, раздаващи

252054111_4486927991391195_3732521555081784455_n

Добротата трудно се поддава на дефиниране, но ако искате определение, ето едно – от „Уикипедия”. Според виртуалната енциклопедия тя е „морално качество и добродетел; вид поведение, белязано с прояви на щедрост, внимание или загриженост за другите”.

Разбира се, в случая с добротата думите не казват нищо – защото най-важното е тя да се практикува. По изненадващ начин книгите ни учат да сме добри. Най-малкото, защото четенето обръща фокуса към самите нас. Ефектът пък се удвоява, когато и самото четиво е посветено на добротата. Има и такива – изброяваме няколко сега, а поводът е 13 ноември.

На тази дата се отбелязва Денят на добротата – вече повече от десетилетие

223710_b

Да правиш нещо хубаво за другите

Ето това е истинска доброта – да помислиш как да превърнеш нечий ден в празник! Една простичка схема за това предлага Катрин Райън Хайд, 66-годишна сега американска писателка, в своята книга „Предай нататък”. Хайд е убедена, че най-обикновена добра постъпка може да промени света. И създава сюжет, според който е нужно всеки от нас да направиш нещо хубаво за други трима души – и те от своя страна да продължат нишката, като всеки от тях стори добрина на следващи трима.

Тактиката, описана в този наистина вълшебен роман, на пръв поглед не сработва – но накрая ни се иска едно… Да предадем и ние нататък… „Предай нататък”. Книгата наистина ще ви трогне!

63981_b

И хубавият жест ражда добрина

Теория, която също е на път да се разпадне – в друг обичан роман, „Шоколад”. Начинът, по който Джоан Харис предлага да сме добри, е следният… Виан отива с дъщеря си в малко селце и отваря сладкарница. Иска едно – да покаже, че хубавият, топъл жест може да предизвика единствено доброта. А какво по-хубаво и сгряващо от чаша горещ шоколад.

Нещата обаче се объркват и добре, че е любовта – тази всемогъща сила, която подсказва, че в крайна сметка добротата винаги побеждава. През колкото и трудни моменти да минава. Може би и заради това „Шоколад” е все така любима на много читатели! Струва си да я препрочетем…

227566_b

Добротата тръгва от дребните неща

Тук пример са ни сестрите Марч – взеизвестните героини от „Малки жени”. Вижте ги само, живеят в изключително трудни времена, но именно благите им характери спомагат, за да се справят с всичко. Струва си да се замислим над примера, който дава Луиза Мей Олкът в тази история!

Факт е, че сестрите Марч са се превърнали в житейски модел – образите им са достатъчно живи толкова години след написването на „Малки жени”. Хубаво е да сме малко повече като тях в живота. А историята отдавна се е превърнала в класическа… Пък и „Малки жени” е от онези книги, които са и за малки, и за големи читатели. Може би защото винаги откриваме в сюжета нещо различно.

Книгите, в които побеждава добротата, ни карат да се замислим и над друго… Дали днес добрините са се превърнали в дефицитна стока. Ако чувствате, че е така, можем да препоръчаме само едно. Да си върнем освобождаващото чувство, че сме добри именно с четене. Историите, които го правят, са безброй! А най-хубавите събира сега „Хеликон” – в специалната селекция „Доброто в нас”. Изберете си, за да заживее доброто отново в нас.

Заглавията подбра Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …