Начало / Любопитно / Книги по света се купуват повече след пандемията

Книги по света се купуват повече след пандемията

Продажбите нарастват и когато мерките са по-строги

248800571_4453694838047844_3372095118244527301_n

Увеличението при това е рязко – за пример може да послужи Великобритания, където за първи път от 9 години насам са купени над 200 млн. екземпляра. По подобен начин стоят нещата и в САЩ – там през 2020-а са продадени 751 млн. книги, което е най-много от 2009-а насам.

Книготърговците се надяват, че тенденциите ще се запазят, а хората ще привикнат отново към четенето. По подобен начин размишляват и самите читатели – Алисън Холмс, която ръководи книжен клуб в Йорк, казва например, че карантината е изиграла всъщност положителна роля, като за мнозина е подействала освобождаващо и те са намерили време за любими неща като четенето. „Познавам много такива – обяснява тя. – Усещането, че можеш да разтвориш книга без чувство за вина, че оставяш работата си, е изключително.”

Същото илюстрират и книжарите – както от големите вериги, така и от малките, независими магазини за книги. Ето го свидетелството на Барбара Уайт, която работи за „Уимбълдън Букс, малка книжарничка в Лондон: „Хората преоткриха книгата като такава, а и искаха да ни подкрепят… Наложи се да затворим, но пуснахме услугата „Резервирай и вземи”, така че по Коледа миналата година бяхме просто луднали от работа.”

Помощ на такива книжарници оказва и специализиран сайт. Bookshop.org стартира в САЩ през януари миналата година, като разделя печалбите си с независимите книжарници. Само в Щатите те са получили дотук 16 млн. долара, отчисленията във Великобритания са 1,6 млн. лири. Никол Вандербилт от управата на сайта тегли чертата под резултатите досега за 2021-а: „Продължаваме да летим, много издатели казват, че тази година е най-добрата за тях от много време насам.”

Самите независими книжарници имат много силна подкрепа във Великобритания. Редица обществени фигури призовават хората да ги посещават и да ги подпомагат, купувайки книга. Комикът Робин Инс е сред тях: „Връзката между независимите книжарници и техните клиенти се подобри. Бяха времена, когато онлайн продажбите почти сложиха край на този клон в книгоразпространението. Но хората обичат такива книжарници.”

Потвърждава го и статистиката. През 2020-а във Великобритания отварят врати нови 50 малки книжарници, което е най-много от 2013-а насам. Така общият им брой в момента е 967. Според Сдружението на американските книготърговци пък продажбите на малките книжарници са нараснали междувременно с една трета.

1603212285-shop-cropped

От карантината насам продажбите единствено растат – обобщава независимият книжар Барбара Уайт. – Най-хубавото е, че има толкова хора, които наистина четат много.”

Лира.бг по материали от БиБиСи

Прочетете още

books-462579_1280

Десетте най-продавани книги за всички времена

Най-новите сред тях са тези за Хари Потър Класация като тази е по-скоро само ориентировъчва, …