Начало / Любопитно / Книги по света се купуват повече след пандемията

Книги по света се купуват повече след пандемията

Продажбите нарастват и когато мерките са по-строги

248800571_4453694838047844_3372095118244527301_n

Увеличението при това е рязко – за пример може да послужи Великобритания, където за първи път от 9 години насам са купени над 200 млн. екземпляра. По подобен начин стоят нещата и в САЩ – там през 2020-а са продадени 751 млн. книги, което е най-много от 2009-а насам.

Книготърговците се надяват, че тенденциите ще се запазят, а хората ще привикнат отново към четенето. По подобен начин размишляват и самите читатели – Алисън Холмс, която ръководи книжен клуб в Йорк, казва например, че карантината е изиграла всъщност положителна роля, като за мнозина е подействала освобождаващо и те са намерили време за любими неща като четенето. „Познавам много такива – обяснява тя. – Усещането, че можеш да разтвориш книга без чувство за вина, че оставяш работата си, е изключително.”

Същото илюстрират и книжарите – както от големите вериги, така и от малките, независими магазини за книги. Ето го свидетелството на Барбара Уайт, която работи за „Уимбълдън Букс, малка книжарничка в Лондон: „Хората преоткриха книгата като такава, а и искаха да ни подкрепят… Наложи се да затворим, но пуснахме услугата „Резервирай и вземи”, така че по Коледа миналата година бяхме просто луднали от работа.”

Помощ на такива книжарници оказва и специализиран сайт. Bookshop.org стартира в САЩ през януари миналата година, като разделя печалбите си с независимите книжарници. Само в Щатите те са получили дотук 16 млн. долара, отчисленията във Великобритания са 1,6 млн. лири. Никол Вандербилт от управата на сайта тегли чертата под резултатите досега за 2021-а: „Продължаваме да летим, много издатели казват, че тази година е най-добрата за тях от много време насам.”

Самите независими книжарници имат много силна подкрепа във Великобритания. Редица обществени фигури призовават хората да ги посещават и да ги подпомагат, купувайки книга. Комикът Робин Инс е сред тях: „Връзката между независимите книжарници и техните клиенти се подобри. Бяха времена, когато онлайн продажбите почти сложиха край на този клон в книгоразпространението. Но хората обичат такива книжарници.”

Потвърждава го и статистиката. През 2020-а във Великобритания отварят врати нови 50 малки книжарници, което е най-много от 2013-а насам. Така общият им брой в момента е 967. Според Сдружението на американските книготърговци пък продажбите на малките книжарници са нараснали междувременно с една трета.

1603212285-shop-cropped

От карантината насам продажбите единствено растат – обобщава независимият книжар Барбара Уайт. – Най-хубавото е, че има толкова хора, които наистина четат много.”

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

c142532c1e

Почина Кольо Николов, който разнасяше колети и си пишеше с Рей Бредбъри

Авторът-емигрант почти отсъства от нашата литературна сцена Писателят напуска за първи път страната в годините …