Начало / Свят / И нобелов лауреат за литература е забъркан в Досиетата Пандора

И нобелов лауреат за литература е забъркан в Досиетата Пандора

Офшорна компания се води на негово име

8707f68e631937fb8f42c58bd36ccd28_extract=0,0,1959,1102_resize=720,405_

Марио Варгас Льоса е сред стотиците знаменитости, чиито имена се споменават в документите покрай мащабното международно журналистическо разследване Досиетата Пандора. Осемдесет и петгодишният сега писател живее от дълго време в Испания. Носителят на Нобелова награда за литература реагира светкавично на разкритията в писмо до вестник „Ел Паис”, в който редовно се появяват негови текстове.

Льоса категорично отрича да е извършил нещо незаконно. Според документите в периода 2015-2017 г. той е собственик на офшорна компания, носеща името Melek Investing, регистрирана на Британските Вирджински острови. Въпросната фирма се е грижела за постъпленията от авторски права и е изтъргувала недвижими имоти на писателя в Мадрид и Лондон.

По времето, когато е създал фирмата, Льоса нямал постоянно местожителство нито в родното си Перу, нито в Испания. Започва да плаща данъци в Испания през 2017, като юристи оформят собствеността върху всичките му недвижими имоти и той се издължава на държавата.

„Ел Паис” обаче разкрива, че въпросната Melek Investing е създадена от американска инвестиционна банка на име Jefferies Group по времето, когато писателят се развежда. Тогава имуществото му се оценява на 1,1 млн. евро.

Журналистите, които са в основата на Досиетата Пандора, напомнят, че Льоса прибягва не за първи път към възможностите, които носят офшорните компании. През 2016 г. е публикувана информация, че е създал фирма с бившата си вече съпруга, като негов консултант е Mossack Fonseca – панамска адвокатска кантора, която помага да се избегнат данъци, да се укрие собственост или да се заобиколят някакви санкции.

6BF64E80-69DA-4549-8810-16F3F94FC490_w1200_r1

Ден преди връчването на Нобеловата награда за литература през 2010-а, собственикът на въпросната фирма е сменен. На мястото на Льоса се появяват двама руски граждани. Писателят отхвърля обвиненията, като изтъква, че всичко това е свършено от банката му без негово знание

Сегашните документи обаче доказват, че Льоса все пак е бил собственик на подобна фирма. Сред тях фигурират копия от паспорта на писателя, както и договор, на който ясно си личи подписа му. Сред упоменатите в текста на договора лица е и литературната агентка Кармен Балцелс, която се грижи навремето и за правата на Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар.

Литературата има морално задължение да изразява проблемите на обществото”, казва в едно интервю от миналата година авторът. Нобеловата си награда получава през 2010-а за „картографирането на властовите структури и отчетливото му изобразяване на личностните устойчивост, бунт и поражение” според тогавашното жури.

Лира.бг по материали от „Ел Паис”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor (1)

Мишел Уелбек изскочи сред фаворитите за Нобел

Прогнозите са обаче, че победителят може да е от друг континент Сметката показва, че пет от …