Начало / Свят / И нобелов лауреат за литература е забъркан в Досиетата Пандора

И нобелов лауреат за литература е забъркан в Досиетата Пандора

Офшорна компания се води на негово име

8707f68e631937fb8f42c58bd36ccd28_extract=0,0,1959,1102_resize=720,405_

Марио Варгас Льоса е сред стотиците знаменитости, чиито имена се споменават в документите покрай мащабното международно журналистическо разследване Досиетата Пандора. Осемдесет и петгодишният сега писател живее от дълго време в Испания. Носителят на Нобелова награда за литература реагира светкавично на разкритията в писмо до вестник „Ел Паис”, в който редовно се появяват негови текстове.

Льоса категорично отрича да е извършил нещо незаконно. Според документите в периода 2015-2017 г. той е собственик на офшорна компания, носеща името Melek Investing, регистрирана на Британските Вирджински острови. Въпросната фирма се е грижела за постъпленията от авторски права и е изтъргувала недвижими имоти на писателя в Мадрид и Лондон.

По времето, когато е създал фирмата, Льоса нямал постоянно местожителство нито в родното си Перу, нито в Испания. Започва да плаща данъци в Испания през 2017, като юристи оформят собствеността върху всичките му недвижими имоти и той се издължава на държавата.

„Ел Паис” обаче разкрива, че въпросната Melek Investing е създадена от американска инвестиционна банка на име Jefferies Group по времето, когато писателят се развежда. Тогава имуществото му се оценява на 1,1 млн. евро.

Журналистите, които са в основата на Досиетата Пандора, напомнят, че Льоса прибягва не за първи път към възможностите, които носят офшорните компании. През 2016 г. е публикувана информация, че е създал фирма с бившата си вече съпруга, като негов консултант е Mossack Fonseca – панамска адвокатска кантора, която помага да се избегнат данъци, да се укрие собственост или да се заобиколят някакви санкции.

6BF64E80-69DA-4549-8810-16F3F94FC490_w1200_r1

Ден преди връчването на Нобеловата награда за литература през 2010-а, собственикът на въпросната фирма е сменен. На мястото на Льоса се появяват двама руски граждани. Писателят отхвърля обвиненията, като изтъква, че всичко това е свършено от банката му без негово знание

Сегашните документи обаче доказват, че Льоса все пак е бил собственик на подобна фирма. Сред тях фигурират копия от паспорта на писателя, както и договор, на който ясно си личи подписа му. Сред упоменатите в текста на договора лица е и литературната агентка Кармен Балцелс, която се грижи навремето и за правата на Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар.

Литературата има морално задължение да изразява проблемите на обществото”, казва в едно интервю от миналата година авторът. Нобеловата си награда получава през 2010-а за „картографирането на властовите структури и отчетливото му изобразяване на личностните устойчивост, бунт и поражение” според тогавашното жури.

Лира.бг по материали от „Ел Паис”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RCnmUSLiW6oNzSEFJWWxWNrZE-tm4WbDn65VSZ-uVUk

Японски нобелов лауреат почина

Отиде си една от водещите фигури в съвременната литература Кендзабуро Ое е вторият японец, спечелил …