Начало / Критика / Не сладникаво, а поучително!

Не сладникаво, а поучително!

Людмила Еленкова, Радио „Хеликон“

230096_bЛюбов, захар и магия Кн.1: Щипка пакости е дебют на Ана Мериано, която вплита произхода си от Мексико, своята професия на учител и академичната школовка по творческо писане в един чудесен роман за деца между 9 и 13 г. Тя живее в Тексас, също като главната героиня Лио – най-малката от пет дъщери в работливо, шумно семейство, собственици на модерна пекарна, с вкусотии от латиноамериканската кухня, които не сме и чували. Авторката обаче се е постарала да напълни книгата с пухкави, дъхави сладкиши и няколко лесни рецепти, които могат да се направят без проблем от децата. Стига да са любопитни, да следват Лио по петите и да внимават на какво ги учат възрастните. Защото жените от семейството на това единайсетгодишно момиче са не просто вещи в печенето, те наистина притежават способности на вещици – т.нар „брухас”, чиято наследничка е и Лио, и един скрит от тях рецептурник може да се окаже книга със заклинания, достъпна за посветени.

Ето така се израства, сякаш шепне всяка страница – когато влезеш в кухнята на нещата, търсиш, пробваш, грешиш и накрая разбираш, че магичната сила днес извира от сплотеността на семейството, не от зловещи ритуали в миналото. Че испанският, който говори половината фамилия, не е таен език, а опазена традиция вкъщи.

Как Лио се превръща в една малка Алиса и Хари Потър, взети заедно, каква е разликата между Хелоуин и Деня на мъртвите, и защо трябва да изкажеш чувствата си към някое момче, вместо да му правиш магии, всичко това книгата поднася като урок по история, карнавал и домашна суматоха, с полъх от древни митове. Тя показва най-важните качества, които децата трябва да владеят – откритост, постоянство и любов.

Прочетете още

IMG-20230621-WA0022 (1)

Светослав Дончев: Човекът не живее пълноценно без съблазън

Чувствена приказка, пълна с емоциите на много герои Това е романът на Светослав Дончев „И …