Начало / Свят / Писатели от Шри Ланка, Южна Африка и Сомалия са в краткия списък за „Букър”

Писатели от Шри Ланка, Южна Африка и Сомалия са в краткия списък за „Букър”

Считаният за фаворит Казуо Ишигуро обаче отпадна

2021 shortlisted jackets_on black_teaser_02

Сред шестимата финалисти присъстват двама автори, които вече са участвали в престижната надпревара: това са американецът Ричард Пауърс, който е печелил и „Пулицър”, и южноафриканецът Деймън Галгут. Избраната компания допълват още двама американци – Патриша Локууд и Маги Шипстед, както и британо-сомалийката Надиф Мохамед и представителя на Шри Ланка Анук Арудпрагазам.

Голямата изненада на този етап е отпадането на Казуо Ишигуро, чийто роман „Клара и слънцето” според мнозина трябваше да му донесе престижната награда за втори път – след спечелването ѝ с „Остатъкът от деня” през 1989 г.

Председателят на журито Мая Джасаноф заяви, че краткият списък спира дъха и e съставен от представители на различни държави, като е илюстрация на интереса към важните въпроси за живота и смъртта, което отговаря на характера на катастрофичната според нея 2021 г.

Победителят ще бъде обявен на 3 ноември в Лондон. Наградата, създадена през 1969-а като приз за британски автори, може да бъде спечелена от всеки след 2014-а, а единственото условие е книгата да е написана на английски и да е издадена през съответната година в Обединеното кралство. Сред новите претенденти са роман за астробиолог, търсещ живот в космоса и отглеждащ сам сина си; историята на трима братя и сестри в Южна Африка; книга за тъмните страни на социалните мрежи.

Наградата, която ще получи победителят, има финансов еквивалент от 50 хил. британски лири

Лира.бг по материали от АП

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

frame_0000

„Времеубежище“ зазвуча с гласа на известен британски актьор

Той вече донесе късмет на Георги Господинов и Анджела Родел 54-годишният Тоби Стивънс записа тази …