Начало / Свят / Писатели от Шри Ланка, Южна Африка и Сомалия са в краткия списък за „Букър”

Писатели от Шри Ланка, Южна Африка и Сомалия са в краткия списък за „Букър”

Считаният за фаворит Казуо Ишигуро обаче отпадна

2021 shortlisted jackets_on black_teaser_02

Сред шестимата финалисти присъстват двама автори, които вече са участвали в престижната надпревара: това са американецът Ричард Пауърс, който е печелил и „Пулицър”, и южноафриканецът Деймън Галгут. Избраната компания допълват още двама американци – Патриша Локууд и Маги Шипстед, както и британо-сомалийката Надиф Мохамед и представителя на Шри Ланка Анук Арудпрагазам.

Голямата изненада на този етап е отпадането на Казуо Ишигуро, чийто роман „Клара и слънцето” според мнозина трябваше да му донесе престижната награда за втори път – след спечелването ѝ с „Остатъкът от деня” през 1989 г.

Председателят на журито Мая Джасаноф заяви, че краткият списък спира дъха и e съставен от представители на различни държави, като е илюстрация на интереса към важните въпроси за живота и смъртта, което отговаря на характера на катастрофичната според нея 2021 г.

Победителят ще бъде обявен на 3 ноември в Лондон. Наградата, създадена през 1969-а като приз за британски автори, може да бъде спечелена от всеки след 2014-а, а единственото условие е книгата да е написана на английски и да е издадена през съответната година в Обединеното кралство. Сред новите претенденти са роман за астробиолог, търсещ живот в космоса и отглеждащ сам сина си; историята на трима братя и сестри в Южна Африка; книга за тъмните страни на социалните мрежи.

Наградата, която ще получи победителят, има финансов еквивалент от 50 хил. британски лири

Лира.бг по материали от АП

Прочетете още

Margaret

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателки Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември …