Начало / "Четящият човек" / „Родопски изгреви“ канят на планина и книги

„Родопски изгреви“ канят на планина и книги

Райско кътче в Родопите предлага да си починем и да почетем

20210822_112551

Редовни клиенти на „Хеликон-Асеновград“ са Таня Стоилкова и семейството ѝ, които стопанисват къщи за гости “Родопски изгреви”. Макар по образование да имат различни професии и никой да не е предполагал, че един ден ще се занимават с това, споделя Таня, събира ги планината със своя простор, свобода, и зелената храна за всички сетива. Част от работата им е общуването с нови хора, които могат да се отпуснат сред природата с книги, оставени спокойно на разположение за гостите. Ще се убедите от приказните гледки и увлекателния разказ, че си струва човек да отиде дотам!

– Какво се крие зад романтичното име „Родопски изгреви“ ?

– Това са две къщи близнаци, обърнали поглед към изгряващото слънце сутрин, откъдето идва и името им. Къщите са напълно самостоятелни, без хазяи и стриктни часове за хранене. Всяка къща има оборудвана кухня, където гостите могат да се чувстват като у дома си и да си приготвят любимите неща. Уединението пък е най-доброто нещо, което предлагаме. Къщите са малко по-отдалечени от другите, а заедно с тях свършва и улицата. Така човек е спокоен и свободен – може да се смее, да пее, да танцува, да празнува, без да се притеснява. Е, рано сутрин може да види някоя любопитна съседка сърна до оградата, но те обикновено не правят забележки и не съдят с поглед :)

Дворът и външното барбекю са любимо място през лятото. След вечерята на чист въздух, загърнат в топло одеяло, далеч от града си припомняш колко безбройни и ярки са звездите на небето.

Общо къщите разполагат с осем спални помещения (по четири във всяка), което прави капацитета им минимум 16 души. В това число не включвам допълнителните детски легла и бебешки кошари. Гостите ни имат възможност да наемат само едната къща, в случай че са по-малка компания или двете заедно.

19488633_731384077041037_946498886786069352_o

– Как да ви открият хората?

– „Родопски изгреви“ се намират в село Момчиловци, на около 14 км. от Смолян. То е известно като здравно-духовен център на Родопите. Прочутото лековито Аязмо привлича хора от цялата страна, тук има много параклиси, а вечер селото притихва под светлините на три светещи кръста. Момчиловци е пълно с живот и предлага всички съвременни удобства на гостите си. Разхождайки се по площада, може да чуете гайдите от читалището, може да посетите Историческия музей, църквата. А най-доброто време за посещение е по време на празници – Гергьовден, Илинден, Тодоровден. Тук се провежда и единствения по рода си Фестивал на киселото мляко. Обикновено по време на фестивала има много китайски туристи, тъй като в Китай се произвежда мляко с марката “Момчиловци”.

– Откъде е идеята ви за книги в къщите?

– Това беше нещо съвсем естествено, което прави всеки човек, когато обзавежда, ремонтира или реновира дома си – намира място за книгите. И така с няколко наши книги започна всичко. Идеята ни беше да предложим на хората не стерилна, а уютна среда, да им покажем, че за нас това не е просто бизнес, а дом, да усетят топлина и доверие. После решихме, че трябва да обогатим библиотеката си с нови и различни по жанр книги. В това начинание много ни помогнаха консултантите от книжарница „Хеликон“, за което им благодарим. Всеки месец прибавяме по няколко заглавия, с надеждата че всеки ще намери нещо за себе си.
Освен уюта, с присъствието на книгите, искаме да отправим и покана към всеки наш гост. Но не покана просто да чете, защото трябва, не е покана да запълни норматив. Ние не искаме да назидаваме, поучаваме или поправяме хората. Искаме да ги поканим да се отпуснат. Да им кажем: “Успокой се! Спри за малко. За никъде не бързаш, отдели време за себе си, забрави за графика и светофара, забрави за онзи, който ти отне предимството, спри да проверяваш имейла. Работата няма да свърши и задачите няма да приключат. Този един свободен час, който никога не намираш – имаш го! За теб е! Отпусни се! Избери си книга и за малко забрави шумотевицата, пренеси се в друг свят. Избери си свят! Ето… виждаш ли, че имаш един час?

– Помислили ли сте и за малките читатели?

– Те са ни важни гости и правим подбор и за тях. Знаем, че малките деца трудно се отпускат и заспиват на нови места, затова искаме да им предоставим нужното, за да се чувстват комфортно. А книжка с приказки е чудесна за тази цел. Всъщност идеята да включим и детски книги дойде от наша семейна история. Когато моето дете беше на около 2 години, бяхме в една къща за гости. И въпреки многото багаж и играчки, с които пътувахме, оказа се, че не сме взели никаква книжка. А дъщеря ми беше свикнала да заспива с четене. И така тати героично започна да рови, да търси и накрая успя да открие едно списание „Дом и градина“ на повече от 10 години. Сами разбирате, че откакто се наложи да приспим детето с него, никъде вече не ходим без книжки.

momch

– Как избирате заглавията за вашите гости?

– Заглавията, които подбираме, са разнообразни – класически романи, съвременни романи, биографии, книги с идеи за интересни места. Наред с новите книги, сме оставили и доста стари произведения. Те от своя страна носят един особен сантимент, приличат на реликви, на нещо скъпоценно, което се стараеш да опазиш.
Стараем се да има и практически книжки, които могат да се използват дори за игра, по време на разходка, например „Дърветата. Справочник на наблюдателя“. Защото ние вярваме, че най-добрите детски играчки не се задвижват от батерии. Така, прелиствайки страниците, гостите ще разберат какъв точно е кипарисът в двора, ела или смърч има в гората, и да направят още много интересни открития.

20210822_115708

На хората им харесва, допада им идеята. Не е толкова важно дали ще прочетат цяла книга, една страничка или само ще прелистват различни книги. Важно е да събудим интереса, да запалим искрица. Тук всички дават шанс на нещо различно от собствения си вкус. А това според нас е чудесно

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Прочетете още

Top Down Group 2_WIDE hero

Бразилец и аржентинка посягат към Международния „Букър“ след Господинов

Сред претендентите има и южнокореец Книги за бремето на миналото – така определи участниците във …