Начало / Критика / Добре познато ухание на хубава книга

Добре познато ухание на хубава книга

Един голям майстор привлича погледите ни днес – Фицджералд

fiz

А четивото, което разгръщаме, е наистина с класическа осанка. „Бих умрял за теб” (превод Вихра Манева, изд. „Хермес”, 464 стр.) съдържа всъщност неиздадени или смятани за изгубени истории. Което прави изданието изключително интересно. Макар че основната причина да се зачетем остава именно авторът – Франсис Скот Фицджералд.

Рядкост са подобни удоволствия – към добре познатото от един класик да имаме възможност да добавим неочаквани, нечетени произведения. „Бих умрял за теб” носи именно тази възможност. Общо 18 са творбите в книгата. Писани някъде в края на 30-те на миналия век, някои били сметнати за прекалено предизвикателни от тогавашни редактори и отхвърлени. После дирите им се губят…

Фицджералд си отива сравнително млад от света ни – на 44. Знаем, че последните години от живота му са едно непрекъснато надбягване с дълговете и неприятностите. Живее буквално като своя Велик Гетсби.

Запазва обаче собствените си литературни критерии. Когато издателите отхвърлят негова творба, просто си я прибира. Макар че отчайващо му трябват пари.

„Бих умрял за теб” издава точно аромата на тези последни години на Фицджералд в света ни. Ще можете да разчетете в тях повече и от кредото на самия автор, преди сам да потъне в мрака.

30-те са времето, когато проблемите пред него стават истинска непреодолима грамада. Въпреки това опитва да пише за живота предизвикателно – вмъквайки в него лекота и един такъв… точно фицджералдов поглед отгоре.

F._Scott_and_Zelda_Fitzgerald_grave-1-1024x917

„Бих умрял за теб” притежава и стойността на документ. В нея откриваме лични записки, сценарии… Просто истината за залеза на големия писател. Който и така е обичан, търсен. Защото от всяка дума, която пише, има по-различен аромат. Може би на онова, което наричаме литература

10 любопитни факта за Фицджералд
Текст Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …