Начало / Автори / Продават вилата на Бохумил Храбал

Продават вилата на Бохумил Храбал

Къщурката на автора на „Прекалено шумна самота” е с цена 12 млн. чешки крони

p201403220338401_210714-103739_tzr

Място за творческо усамотение и разходки, вилата се намира в селцето Керско в Централна Чехия. След като обявата за продажбата се появи в интернет, местните власти подеха сериозна дискусия с гражданите за откупуването ѝ. Притесненията са, че имотът ще попадне в ръцете на спекулант или че ще бъде преустроена, тъй като не е паметник на културата.

Мъничката къщичка помни много от славните дни на писателя. Точно тук Храбал пише и споменатата „Прекалено шумна самота”, пък и друга своя майсторска творба – „Обслужвал съм английския крал”.

Обявата за продажбата привлече вниманието на обществеността и поради факта, че в нея се споменава възможността за допълнително строителство върху имота. Това подсказва, че бъдещият собственик ще може да се разпорежда с имота изцяло по свое усмотрение, без да се съобразява с историческата му стойност.

Не мисля, че ще я купи някой, който иска да съхрани паметта за Храбалказва например Ян Ржехоунек от  Читателски клуб „Бохумил Храбал в близкия общински център Нимбурк. – В Керско се продават много обекти от руснаци. Купуват, престрояват и после продават отново. Точно това може да се случи с вилата на Храбал.

Самите власти в селото са с вързани ръце, тъй като годишният им бюджет е 11 млн. крони – имотът се продава за 12 млн. (над 900 хил. лв.). Случаят проучва и Министерството на културата, което има интерес да изгради там културен център, който да припомня наследството на славния писател.

1067085-556929

Мястото е от значение и поради още една причина – тук обичал да снима филмите си и носителят на „Оскар” Иржи Менцел. Именно той пренася на голям екран най-важните творби на Храбал. Писателят купува вилата през 1965 г. с първия си значим хонорар

Къщичката е с площ от 79 кв. м, дворът пък е голям 3,5 декара. Покрай нея преминава и туристическа пътека, която отвежда на общо 13 места, свързани с живота и творбите на писателя. Той се отплаща богато на своите съселяни, като им посвещава книгата „Празници на кокичетата”, която също е превърната във филм от Иржи Менцел. Тъй като Храбал и съпругата му са бездетни, завещават имота на сина на съседите си – Радек. Точно неговото семейство се грижи за възрастния писател до края му. Отива си на 82, като името му носят улици, училища, площади.

Лира.бг по материали от prahazdarma.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

platon_zdar_denik-630-16x9

Платон в помощ на гражданското недоволство у нас

Хармонията в живота се основава на култура Истината е другаде – така звучи една от …