Начало / Читателски дневник / Книги за четене с котка в скута

Книги за четене с котка в скута

Посрещаме така още един празник на опашатите – 8 август

105951949_757037341782761_3945898602146967267_n

Денят присъства в календара именно като празник на котките вече 19 години. Провъзгласява го всъщност една международна организация, бореща се за правата на животните – позната като IFAW. Прави го, за да обърне внимание върху значението, което имат котките в живота ни.

Идеята е да се замислим колко много котки се нуждаят от човешка закрила всяка година – най-малкото, ако съдим по-многото апели и обяви из социалните мрежи. Факт е, че котките имат специално място в живота на хората. Припомня ни го и един монах, който обаче… обича котки. Историята му е разказана от Корадо Дебиази и наистина трогва до сълзи. Най-малкото, учи да даваме на всички любовта си – като котките, ако питате Дебиази, авторът на „Монахът, който обичаше котки”.

Действително, едва ли има друго създание, което да е станало такава неизменна част от живота ни. За мнозина любовта, която получават от своите домашни любимци, е най-голямото благо на света. Доказателства, че са специални, събира Шон Ъшър и така съставя необикновена книга – „Бележити писма за котки”. Историите, които са по страниците, от една страна са много лични, но от друга наистина са невероятни!

Котките са и прекрасна тема за разговор – най-вече заради белите, които правят. Много ситуации изкарват стопаните им от нерви, но надали точно това кара самия П. Г. Удхаус да възкликне: „Сбогом на всички котки”. И все пак, колекцията разкази, които ще откриете в книгата му, си заслужава… ако я четете, разбира се, с котка в скута.

Понякога обаче точно странният котешки нрав ни кара да се замислим дали пък в тях няма нещо дяволскоБулгаков има какво да ви разкаже в това отношение, след като котка е главно действащо лице в неговата „Майсторът и Маргарита”.

Отглеждането на една котка, особено у дома, обаче е сложно занимание, откъдето и да го погледнем. Искат се много познания, за да е животното на мястото си – и най-вече, да разбираме действията им. Точно това се опитва да опише д-р Дейвид Брънър съвместно със Сам Стал в своето ръководство за употреба на котки. С едно предупреждение… котката няма копче за изключване.

САМО ФАКТИ ЗА КОТКИТЕ

Ето още малко любопитни факти за най-сладкия – и най-вбесяващия едновременно, домашен любимец

2013121495155501

  • Древните египтяни почитали черните котки.
  • Една скандинавска богиня пък имала файтон, теглен от котки – името ѝ е Фрея.
  • Карл Велики издал навремето заповед всеки селски или манастирски двор да има котка.
  • Котка имало също и на „Титаник” – казвала се Джени.
  • Добре гледана котка прекарва в сън у дома 16 часа на денонощие, но пък наложи ли се, може да тича с 48 км/ч.
  • Ако си мислите, че оставя косми навсякъде… прави сте, защото разполага общо с ок. 20 хил.
  • Котките не разпознават сладкия вкус.
  • А най-възрастната, за която пазим спомен, доживяла 38 години и 3 дни.
  • За да не се чудите, има непрекъснато празници на котките – в САЩ е на 29 октомври, а в Русия на 1 март.

Книги с котки по случай световния им ден
Текст Краси Проданов

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …