Начало / Критика / Трудната битка за душите на децата

Трудната битка за душите на децата

Помага да я спечелим една модерна трактовка за Червената шапчица

2069824_b

Червената шапчица е преживяла много неща – дето се вика, като си бил в корема на вълка, знаеш вече две и двеста…

Обаче Мари Войт е изправила любимата детска героиня пред ново предизвикателство. Направила е историята модерна. С други думи, акцентът в нейната „Червената шапчица и Градът” (превод Албена Тошева, изд. AMG Publishing, 32 стр.) е върху общуването, върху визията

Децата обичат такива неща – ония стари, романтични рисунки на малко момиченце, понесло кошничка в гората, май остават в детството на сегашните баби. Новата Червена шапчица е ръбата и твърде цветна за съвременния свят.

Вместо един вълк – цял Вълчи град е израснал по страниците на книгата. Проблемът е, че повечето от нещата покрай нас са капани за съзнанието на малките. Родителите носят отговорността да осуетят попадането на децата си в тях. Трудна битка, защото самите те в повечето случаи се водят именно от тези залъгалки за съзнанието.

Знаем, че стана много сложно за такава една сантиментална приказка като Червената шапчица, но наистина Мари Войт води нещата в тази посока – тя описва ефектно с текст и илюстрации Вълчия мол с всичките му магазини за играчки, модни дрехи, лакомства… Вълчата банка в книжката ѝ раздава щедро кредити с 99% лихва.

6978943_b

Градът поглъща милата Шапчица този път… Спасението се крие вместо в ловеца, в малкото кученце Уди. То пък открива пред нея друг свят, на споделената любов, на музиката и изкуството, на времето, прекарано заедно с най-скъпите ни хора…

Трудно е да се прецени дали „Червената шапчица и Градът” е повече за малките, или пък за големите… Много осъзнаване се иска, за да стигне човек до изводите от книжката. Детето е чиста душа. Но може би и методът на Мери работи. Хубавото е, че разказва и пише едновременно.

Така че „Червената шапчица и Градът” възприемаме като съвременна история за това как да изберем доброто покрай себе си. Нали във всеки от нас се крие по една Червена шапчица.

Разгледайте приказката с детето си… Малките крият неподозирана мъдрост. Може би точно тя ще се събуди от написаното и нарисуваното от Мари Войт.

Мари Войт за своята Червена шапчица и хубавите книги
Новата Червена шапчица представи Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …